Hurtić u New Yorku na obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić prisustvovao je danas obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku. 

 

Specijalni događaj visokog nivoa su organizirali ministar vanjskih poslova Pakistana Bilawala Bhutto Zardari i predsjednik Generalne skupštine UN-a Csabe Kőrösija, koji su se obratili prisutnima.

Na prijemu su govorili i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres i generalni sekretar OIC-a Hissein Brahim Taha.

Na današnjem obilježavanju su razmotreni načini za zaustavljanje islamofobije na globalnom nivou, te je upućen poziv na međunarodnu solidarnost i saradnju u borbi protiv diskriminacije i nasilja nad osobama na osnovu njihove vjere ili uvjerenja, uključujući antimuslimansku retoriku.

Generalna skupština UN-a je 15. marta 2022. godine usvojila Rezoluciju 76/254 kojom je 15. mart proglašen Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije.

Tom rezolucijom se pozivaju sve države članice, relevantne organizacije sistema Ujedinjenih naroda, druge međunarodne i regionalne organizacije, te civilno društvo, privatni sektor i vjerske organizacije da obilježavaju Međunarodni dan na odgovarajući način, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA)