I Tuzla City u Nizozemskoj i Velež na Grbavici izgubili sa po 0:1

Nogometaši AZ Alkmaraa pobijedili su Tuzla City rezultatom 1:0 u prvom susretu 2. kola kvalifikacija Konferencijske lige.

Iako Tuzlaci nisu loše otvorili meč, nizozemski tim je poveo u 12. minuti nakon penala koji je De Wit pretvorio u pogodak za 1:0.

U nastavku prvog dijela domaći su imali nekoliko solidnih šansi. Najbolju je u 35. minuti propustio doskorašnji nogometaš Milana Miloš Kerkez koji je s velike udaljenosti pogodio prečku.

Tuzla City je izveo nekoliko solidnih akcija, ali bez pravih šansi za izjednačenje.

Nizozemski tim je i u nastavku bio bolji rival, ali bh. viceprvak odlio je svim njihovim napadima i izborio je minimalan poraz koji im ostavlja kakve-takve nade za revanš.

Uzvratna utakmica igrat će se za sedam dana na Grbavici.

Velež je večeras na Grbavici poražen od ekipe Hamrun sa Malte također rezultatom 0:1.

Prvi je zaprijetio Velež i to vrlo dobrom prilikom. U petoj minuti Dino Hasanović je s vrha šesnaesterca silovito šutirao, a golman gostiju nogama brani njegov udarac. Pokušao je zatim Nermin Haskić udarcem s lijeve strane, ali lopta odlazi pored gola.

Uslijedila je kazna. U 30. minuti nakon prekida gosti dolaze u vodstvo. Elvis Bashike je glavom šutirao i pogodio stativu, a na odbijenu loptu natrčao je Matthew Guillaumier i pogodio praznu mrežu Rođenih.

Nastavak donosi približno jednako stanje na terenu. Velež je kontrolisao loptu i igru, ali velikih prilika nije bilo, dok su gosti s Malte vrlo opasno prijetili iz kontri.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao. Velež je imao veliku inicijativu, ali ne i stopostotne šanse, tako da je ostalo 0:1.

Revanš se igra za sedam dana na Malti.