Ide NATO preko Romanije

Ide NATO preko Romanije

U kominikeu NATO alijanse, nakon održanog sastanka 14. juna 2021. Izražena je velika, do sada nezabilježeno jasna podrška Bosni i Hercegovini

“Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine u skladu s Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima, potiču domaće pomirenje i pozivaju političke lidere da izbjegavaju retoriku podjela.”

“Pohvaljujemo Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja ima težnje prema NATO-u, za njen doprinos operacijama pod vodstvom NATO-a. Posvećeni smo održavanju snažnog političkog dijaloga s Bosnom i Hercegovinom i nudimo kontinuiranu podršku provođenju svih reformskih napora, uključujući i sjedište NATO-a u Sarajevu.”

“Potičemo rukovodstvo BiH da u potpunosti iskoristi ono što nudi NATO u pogledu sigurnosti i partnerstva”, objavljeno je u zajedničkog izjavi nakon NATO samita.”

“Saveznici pozdravljaju rad Komisije za saradnju sa NATO-om.”

“Saveznici pozivaju političke vođe na konstruktivan rad i pokazivanje političke volje za dobrobit svih u Bosni i Hercegovini u unapređivanju euroatlantskih težnji provođenjem prijeko potrebnih političkih, izbornih, ekonomskih i odbrambenih reformi i vladavine zakona.”

I ono najvažnije što je rečeno: “Ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO-u.”

Bio je ovo historjiski trenutak za Bosnu I Hercegovinu.