Iman Avdić uoči Svjetskog prvenstva u plivanju: Mnogo sam uzbuđena, želim dati maksimum

Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima će se održati od 16. do 21. decembra ove godine u Abu Dhabiju, a u čak tri discipline će nastupiti 14-godišnja Sarajka Iman Avdić.

Avdić, apsolutna rekorderka Bosne i Hercegovine u disciplinama 200 i 400 metara mješovito te 200 i 400 metara slobodnim stilom, je ispunila norme za sve četiri discipline, no nastupit će na tri.

“Jedina sam bosanskohercegovačka plivačica sa četiri ispunjene norme za prvenstvo, ali plivat ću u tri discipline”, kaže Iman, a njen otac i trener Evelin Avdić pojašnjava zašto su se odlučili na to.

“Odlučili smo ne nastupiti u disciplini 200 metara slobodnim stilom, jer istog dana je utrka na 400 metara mješovito, koja je njena glavna disciplina i htjeli smo da nam puni fokus bude na toj utrci”, kaže Evelin i dodaje:

“Pripreme smo odradili veoma dobro i nadam se da će se dovoljno oporaviti do 16., kada je očekuje prva disciplina. Prije mjesec je isplivala u Zagrebu tri od četiri norme, tada je izgledala odlično i nakon još jednog ciklusa od tri sedmice vrlo intenzivnog rada sada je dovodimo na nivo da može dati maksimum na prvenstvu”, kaže njen otac i trener.

Iman kaže da jedva čeka početak takmičenja.

“Mnogo sam uzbuđena i jedva čekam da dođem na prvenstvo i počnem plivati. Najvažnije je da sam zdrava i spremna. Što se tiče očekivanja, želim dati maksimum i pokušati popraviti svoja vremena. Ja sam već zadovoljna jer sam ispunila četiri norme i dat ću sve od sebe da otplivam što bolje”, govori Iman koja je zadovoljna 2021. godinom.

“Bila je veoma dobra sezona u kojoj sam osvojila prve medalje za Bosnu i Hercegovinu i to je ono na što sam posebno ponosna”, kaže Iman.

U narednoj godini Iman očekuje evropska prvenstva za seniore i juniore te svjetsko za juniore, a Iman i Evelin ističu kako najbolje rezultate očekuju na Evropskom olimpijskom festivalu (EYOF), koji će biti održan u Slovačkoj krajem jula iduće godine.

“Glavni cilj za iduću godinu je EYOF, na kojem ćemo se potruditi donijeti 4-5 medalja u Bosnu i Hercegovinu”, kažu Iman i Evelin.

A Evelin ima viziju i o malo daljoj budućnosti za Iman.

“Iman ima isplivane četiri norme za Svjetsko prvenstvo sa 14 godina, a to govori da je očekuju velike stvari u budućnosti. Ovo prvenstvo će nam služiti za prikupljanje iskustava i da vidimo šta nas očekuje u budućnosti. Nadam se da ćemo se već na sljedećem svjetskom prvenstvu moći bez problema boriti za plasman u finale”, poručuje Evelin Avdić.

Prvu utrku Iman Avdić će imati 16. decembra na 400 metara mješovito, potom 19. decembra u utrci na 400 slobodnim stilom, a 20. decembra je očekuje utrka na 200 metara mješovito.