Iran predao Rusiji evropsku “mirovnu inicijativu” o Ukrajini

Iran je isporučio Rusiji takozvanu “mirovnu inicijativu” za okončanje ukrajinskog rata, koju je predložio evropski lider, prenosi politički.ba.

Stojeći pored ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova tokom konferencije za novinare u srijedu u Moskvi, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian potvrdio je da je predao evropski prijedlog za koji je rekao da je dat iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju.

“Postoje ideje za pomoć u uspostavljanju mira i zaustavljanju borbi u Ukrajini, a ja sam te ideje podijelio s gospodinom Lavrovom”, rekao je Amirabdollahian.

On nije imenovao evropskog lidera koji stoji iza ove inicijative niti je otkrio bilo kakve dodatne detalje, ali je rekao da prijedlog uključuje tačke o nuklearnoj elektrani Zaporožje i ratnim zarobljenicima.

Nedavno granatiranje oko elektrane na jugoistoku Ukrajine podstaklo je strah od moguće nuklearne katastrofe i navelo je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da pošalje stručnjake da posjete lokaciju, piše Al Jazeera.

Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile da riskira sigurnost građana.

Iranska poluzvanična novinska web stranica ISNA objavila je ranije u srijedu da je francuski predsjednik Emmanuel Macron bio lider koji je prenio poruku Teheranu, ali nijedan zvaničnik nije komentirao to pitanje.

Mohammad Jamshidi, politički zamjenik iranskog predsjednika, napisao je u srijedu na Twitteru da je Amirabdollahian imao “mirovnu inicijativu i važnu poruku” od “najvišeg zapadnoevropskog lidera”.

Otkako je ruska invazija na Ukrajinu počela 24. februara ove godine, Iran je nekoliko puta prenosio poruke između Moskve i Kijeva, ali ovo je prvi objavljen slučaj da Teheran prenosi poruku iz Evrope.

Islamska Republika je više puta izjavljivala da se borbe moraju zaustaviti kroz dijalog i odbija da osudi Moskvu. Teheran kaže da je širenje NATO-a korijen problema.

U međuvremenu, dok se zapadne sankcije gomilaju Rusiji, Moskva se približava Iranu, između ostalog, širenjem trgovine, što je pitanje koje su u srijedu naglasili Amirabdollahian i Lavrov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin  posjetio je Teheran u julu , gdje se sastao sa Raisijem i vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, koji mu je rekao da bi NATO na kraju započeo rat u Ukrajini da 69-godišnjak “nije preuzeo inicijativu”.

U međuvremenu, Sjedinjene Države mjesecima tvrde da je Moskva zainteresirana za kupovinu iranskih bespilotnih letjelica (UAV) u “stotinama” za upotrebu u Ukrajini, što je Teheran negirao.

Dvije nacije su, međutim, učestvovale na turniru vojnih bespilotnih letjelica čiji je domaćin bio Iran u centralnom gradu Kašanu ranije ovog mjeseca.

I dok je Amir Ali Hajizadeh, šef zrakoplovstva Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), rekao da Iran izvozi dronove, nije naveo zemlje odredišta.

Ranije ove sedmice, američki mediji su citirali neimenovane američke zvaničnike koji su rekli da je Rusija već preuzela prvu pošiljku iranskih dronova, ali da ima tehničkih problema s njima.

Teheran i Moskva nisu reagirali na najnovije američke tvrdnje.

(Politički.ba)