Izetbegović i Eichhorst o podršci evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine

Izetbegović i Eichhorst o podršci evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović sastao se danas u Briselu sa direktoricom u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Angelinom Eichhorst.

Na sastanku je razgovarano o evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine, s fokusom na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

Eichhorst je, pozdravljajući napredak koji je ostvaren u ispunjavanju prioriteta, istaknula da integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju ima njenu punu podršku, ali i podršku visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrela i cijele Evropske komisije.

Izetbegović je upoznao Eichhorst o dosadašnjim i planiranim aktivnostima u vezi sa reformama Ustava i izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, naglasivši potrebu uključivanja predstavnika svih parlamentarnih stranaka i međunarodne zajednice u razgovore na ovu temu.

Predsjedavajući Doma naroda ponovio je važnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini u ovoj godini.

Također, razgovarano je o aktuelnoj pandemiji koronavirusa, njenom zdravstvenom i ekonomskom aspektu, te o ilegalnim migracijama, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA)