Izetbegović: Odbranili smo slobodu i odbranit ćemo slobodu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je za 1.mart-Dan nezavisnosti BiH, položio cvijeće na spomenik Bosanskom šehidu i na mezaru prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću, te tom prilikom poručio “odbranili smo slobodu i odbranit ćemo slobodu”.

– Čestitam 30 godina slobode, odbranili smo slobodu i odbranit ćemo slobodu – kazao je Izetbegović i dodao da je unatoč problemima, BiH stabilna i sigurna država.

Smatra da će dešavanja u Ukrajini probuditi Evropu, civilizirani svijet, da onaj bolji dio čovječanstva ustaje i na najbolji način podupire, kako je rekao “Davida u borbi protiv Golijata”.

– Evropa se brani u Ukrajini, a na izvjestan način i stabilnost Balkana se brani u Ukrajini – istakao je Izetbegović te izrazio očekivanje da će rezultati te borbe biti dobri.

– Mi u BiH garantujemo da ćemo učiniti sve da se sačuvaju stabilnost, sigurnost i prije svega sloboda i nezavisnost BiH – naglasio je Izetbegović.

Zapad je shvatio, rekao je, da se mora braniti, Evropa je shvatila da ne smije biti samo zbir država, već da mora biti unija, da se ujedini i brani ono što se dešava u Ukrajini.

Mislim, kazao je Izetbegović, da su mnogi zaprepašteni spremnošću da se na onakav način krene u invaziju na Ukrajinu, a to otvara moguće scenarije, svjesniji bolji dio čovječanstva stao je uz Ukrajinu.

– Ukrajinci imaju hrabre vođe, spremne da ostave život, onako kako smo mi bili spremni da položimo živote braneći slobodu. Mislim da će odbraniti i nas tom svojom spremnošću na borbu – poručio je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović.

Povodom 1.marta – Dana nezavisnosti BiH, Izetbegović je položio je cvijeće i odao počast i na Spomen – obilježju Vječna vatra, Spomen – obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995., te na Spomen – obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku.

(FENA)