Izrael izveo zračni napad na Gazu nakon raketnog napada dok napetosti u Jeruzalemu rastu

 Izrael je izveo  zračni napad na pojas Gaze u utorak rano ujutro, kao odgovor na raketu ispaljenu iz palestinske enklave nakon vikenda nasilja u Jerusalemu.

Vojska je također saopćila da su njezine specijalne snage tokom noći uhapsile pet osoba na okupiranoj Zapadnoj obali, koja je doživjela niz smrtonosnih izraelskih napada od porasta napada i demonstracija prije četiri sedmice, javlja AFP.

Napetosti su se uglavnom događale u osporavanom kompleksu džamije Al-Aqsa, koji Jevreji nazivaju Brdo hrama, u Jeruzalemskom Starom gradu koji je anektirao Izrael.

Palestinski vjernici koji se tamo okupljaju na ramazanskoj molitvi bili su ogorčeni posjetima Jevreja pod jakom zaštitom izraelske policije, kao i ograničenjima vlastitog pristupa.

Jevrejima je dopušteno posjetiti mjesto u određeno vrijeme, ali im je zabranjeno moliti se tamo.

Nasilje, koje se poklopilo s jevrejskim praznikom Pesah, kao i muslimanskim svetim mjesecom, izazvalo je strah od ponavljanja prošlogodišnjih događaja, kada su slične okolnosti izazvale 11-dnevni rat koji je sravnio dijelove Gaze.

U ponedjeljak su se oglasile sirene upozorenja nakon što je raketa ispaljena na južni Izrael iz blokirane enklave, koju kontrolira islamistička skupina Hamas, u prvom takvom incidentu od početka januara.

Izraelska vojska je saopćila da je raketu presreo sistem protuzračne odbrane Iron Dome. Nekoliko sati kasnije, izraelske zračne snage rekle su da su kao odmazdu pogodile Hamasovu fabriku oružja.

Hamas je tvrdio da je koristio svoju “protuzračnu odbranu” kako bi se suprotstavio napadu, koji nije izazvao žrtve, prema svjedocima i sigurnosnim izvorima u Gazi.

Nijedna frakcija u prepunoj enklavi od 2,3 miliona stanovnika nije odmah preuzela odgovornost za raketu.

Međutim, ovo dolazi nakon nekoliko sedmica rastućeg nasilja, gdje su ubijena 23 Palestinca i Arapa-Izraelca, uključujući napadače koji su ciljali Izraelce u četiri smrtonosna napada.

Ti napadi odnijeli su 14 života, većinom civila, prema podacima AFP-a.

(FENA)