Izrael otkrio drevnu džamiju u pustinji Negev

Izraelski arheolozi otkrili su danas drevnu džamiju na jugu zemlje za koju su dužnosnici za antikvitete rekli “da baca svjetlo na prelaz regije s kršćanstva na islam”.

Ostaci džamije, za koje se vjeruje da su stari više od 1200 godina, otkriveni su tokom radova na izgradnji nove četvrti u beduinskom gradu Rahatu, navodi se u saopćenju Izraelske uprave za antikvitete.

Džamija koja se nalazi u pustinji Negev sadrži “jednu prostoriju u obliku kvadrata i zid okrenut prema Meki”, s polukružnim nišama u tom zidu usmjerenom na jug, saopćila je uprava za antikvitete.

– Ova jedinstvena arhitektonska obilježja pokazuju da je zgrada korištena kao džamija – rekli su nadležni, napominjući da je vjerovatno mogla primiti nekoliko desetina vjernika, prenosi AFP.

Nedaleko od džamije otkriveni je “luksuzna zgrada” s ostacima stolnog posuđa i staklenih artefakata koji ukazuju na bogat status njenih stanovnika, saopćila je uprava za antikvitete.

Prije tri godine vlasti su u blizini iskopali još jednu džamiju iz istog doba od sedmog do osmog stoljeća nove ere, nazvavši dvije islamske bogomolje “među najranijim poznatim u svijetu”.

Džamije, imanja i drugi domovi pronađeni u blizini predstavljaju “historijski proces koji se dogodio u sjevernom Negevu uvođenjem islama, te nove vladavine i kulture u regiji”, navodi uprava.

– Oni su postepeno uspostavljeni, naslieđujući raniju bizantsku vlast i kršćansku religiju koja je vladala zemljom stotinama godina – saopćili su.

Muslimansko osvajanje regije dogodilo se u prvoj polovini sedmog stoljeća.

Uprava za antikvitete je saopćila da će džamije pronađene u Rahatu biti sačuvane na svojim sadašnjim lokacijama, bilo kao historijski spomenici ili kao mjesta za molitvu.

(FENA)