Šta je Nada Klaić napisala o modi na dvoru bosanskog Kralja Tvrtka

Nada Klaić 2

Priča o spomeniku Kralju Tvrtku, tek postavljenom u Sarajevu ima svojih ispada. Neki govore ironično da se radi o škotskom kralju, zbog suknje, kilta koji nosi Tvrtko. Činjenica je da su pantalone, kakve danas zamišljamo, ušle u upotrebu tek u 16. vijeku. Samo u filmovima se mogu vidjeti bajagi nanogice-duge gaće. Naravno da su svi velikodostojnici nosili suknje, pa i naš Tvrtko. O tome piše čuvena Nada Klaić.

Oni koji čitaju djela Nade Klaić mogu uživati u njenoj duhovnoj širini i intelektualnosti. Pogledajte opise mode na dvoru bosanskog kralja:

Nada Klaić u svojoj posljednjoj knjizi o Bosni ima vrhunske opise njene „gospoštine“ u vrijeme kralja Tvrtka: „Njegova starica majka koja je najvjerovatnije bila najsretnija kad je najzad ugledala sina u tolikom sjaju, morala je početi od ‘počtene gospoe’ gospođa kira Elena, a njegova žena je sada ‘gospoja kraljica kira Doroteja’. Sve se dakle na bosanskom dvoru pogospodilo, obuklo u svilu, jer su i vladarski prihodi veći.“

„Tako je Tvrtko, obučen sav u svilu i zlato ušao na velika vrata među evropske vladare kojima zaista ne preostaje ništa drugo nego da ga priznaju. A ugarski kralj sve i da je htio, ne bi ga mogao zaustaviti. Posve razumljivo da ne treba pripisati slučaju to da je Tvrtko nakon Lodovikove (ugarskog kralja) smrti nastavio svoja osvajanja i u njegovim zemljama, prije svega u Hrvatskoj i Dalmaciji i nije se zaustavio dok se neposredno pred smrt mogao nazvati i kraljem Hrvata i Dalmatinaca… Tvrtkova Bosna se mogla pohvaliti da je najzad njezin najveći sin nosio na glavi nekoliko kruna“, piše na kraju svoje izuzetno zanimljive knjige dr. Nada Klaić.

Ono što je napisala u godinama pred kraj svog života danas je aktuelnije nego ikad.

Prof. dr. Nada Tarnovski Klaić je progovorila istinu da je Bosna jedan od najstarijih geografskih i državnih pojmova u Evropi.

Bosna je kroz svoje postojanje uvijek bila žrtva lažne historije i lažljivih historičara. Sve vrijeme na ovom prostoru vladaju oni koji znaju vješto proturiti svoje historijske, političke i svake druge laži.