Japan uveo sankcije Rusiji zbog kršenja suvereniteta Ukrajine

Japan je uveo sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini, saopćio je premijer Fumio Kishida u srijedu, nazivajući poteze Moskve neprihvatljivim kršenjem ukrajinskog suvereniteta i međunarodnog prava.

Zapadne zemlje u utorak su uvele nove sankcije nakon što je Moskva naredila slanje vojnika u separatističke regije u istočnoj Ukrajini.

Japanske sankcije uključuju zabranu izdavanja ruskih obveznica u Japanu i zamrzavanje sredstava određenim ruskim pojedincima, kao i ograničenje putovanja u Japan, saopćio je Kishida.

– Ruske akcije veoma jasno štete ukrajinskom suverenitetu i protivne su međunarodnom pravu. Ponovo kritikujemo te poteze i snažno tražimo od Rusije da se vrati diplomatskim raspravama. Situacija je još veoma napeta i mi ćemo je pomno pratiti – kazao je.

Detalji sankcija bit će razrađeni i objavljeni tokom narednih dana, dodao je on.

Japan ima dovoljne rezerve nafte i tečnog gasa (LNG) tako da neće biti značajnijih posljedica po energetske zalihe zemlje u kratkoročnom periodu, naglasio je Kishida.

Ukoliko cijene još porastu, on je kazao da će razmotriti sve moguće mjere na limitiranju posledica po kompanije i domaćinstva.

Kishida je saopćio da će Japan ostati u bliskom kontaktu s ostalim članicama G7 i međunarodne zajednice.

– Ukoliko se situacija pogorša, mi ćemo brzo odgovoriti dodatnim akcijama – rekao je japanski premijer, prenosi Reuters.

(FENA)