Joe Biden mijenja lice SAD i svijeta

Joe Biden mijenja lice SAD i svijeta

Joe Biden, novi američki predsjednik, odmah nakon inauguracije zatražit će od Kongresa da podrži njegov plan za pomoć Amerikancima tokom pandemije, vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Kreće hitno Bidnova najava borbe protiv epidemije corona virusa, koja je stravično udarila na živote i zdravlje građana SAD. Bit će obavezno nošenje maski tokom putovanja. Testiranje će biti masovnije, a vraćanje discipline u svakodnevnicu bit će odgovor na 24,4 miliona oboljelih i 406,7 hiljada umrlih žrtava corona virusa u SAD.

Biden će osporiti niz negativnih odluka koje je Trum donio tokkom mandata. Prije svega Trumpovo nepoštovanje klimatskih promjena dobit će pravi odgovor, pa će se SAD zasigurno opet uključiti u Pariski sporazum o klimatskim promjenama.

Odmah nakon toga namjerava ukinuti zabranu ulaska u SAD državljana nekoliko većinski muslimanskih zemalja, što je bila razorna i problematična odluka njegovog prethodnika.

Očekuju se i nova rješenja i novi imigracioni zakoni. Amerika se vraća svom multilateralizmu. Očekuje se daleko jači ekonomski preporod nego što je to bilo u vrijeme Trumpa.