Johnson najavio da Britanija ponovo otvara ambasadu u Kijevu u narednoj sedmici

Britanija planira ponovo otvoriti svoju ambasadu u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu naredne sedmice i nastoji ojačati saveznike koji su poslali naoružanje u Ukrajinu, saopćio je premijer Boris Johnson u petak.

Britanska vlada objavila je u februaru, danima prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu, da privremeno iseljava ambasadu iz Kijeva i da njeno osoblje djeluje iz diplomatskog ureda u gradu Lavovu.

– Izuzetna upornost i uspjesi predsjednika Zelenskog i ukrajinskog naroda u otporu ruskim snagama u Kijevu znače da mogu objaviti danas da ćemo uskoro – naredne sedmice – ponovo otvoriti našu ambasadu u ukrajinskoj prijestolnici – izjavio je Johnson na konferenciji za novinare.

Britanski čelnik kazao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin napravio “katasatrofalnu grešku” invazijom, ali da ostaje realna mogućnost da bi Rusija još mogla odnijeti vojnu pobjedu u Ukrajini.

– Situacija je, plašim se, nepredvidiva u ovoj fazi, ali mi jednostavno moramo biti realni prema tome – kazao je on tokom dvodnevne posjete Indiji, prenosi Reuters.

 

(FENA)