Kanlić: BPK Goražde doznačen grant Vlade FBiH u iznosu 4,1 milion KM

Kanlić BPK Goražde doznačen grant Vlade FBiH u iznosu 4,1 milion KM

– U Budžet Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde sa nivoa Federacije BiH doznačena su grant sredstva u iznosu od 4.195.000 KM – potvrdio je ministar za finansije BPK-a Esad Kanlić.

Po njegovim riječima, podrška viših nivoa vlasti BPK je nužna a sredstva će se utrošiti u skladu sa odlukama kantonalne Vlade.

– Dio sredstava bit će utrošen za vanjski dug kao i druga dugovanja koja ćemo pokušati izmiriti u što većem obimu i nadam se da će ostati neizmirena samo ona iz 2021. godine. Vlada će utvrditi koji su to prioriteti i odlučiti na koji način će se utrošiti, tako da neće biti velikih odstupanja u odnosu na prošlu godinu – kazao je Kanlić.

Dodao je kako će sredstva pomoći i u sanaciji posljedica pandemije, tako da će, uz ostalo, određeni iznos posredstvom ministarstva privrede i javnog poziva biti dodijeljen i privrednicima ali i u druge svrhe.

Budžet BPK Goražde za ovu godinu iznosu nešto više od 39.000.000 KM te je situacija u budžetu trenutno stabilna.

– Imamo blago povećanje punjenja budžeta i bez granta, tako da stižemo da izmirimo sve obaveze, od socijalnih davanja, boračke egzistencijalne naknade i ostalih davanja iz budžeta. U prvih šest mjeseci nije bilo velikih odstupanja u odnosu na planirani budžet – kazao je ministar za finansije BPK Goražde.

(FENA)