Kavalec, Sattler i Nelson oštro upozorili ministra pravde BiH Josipa Grubešu

Šefica Misije OSCE u BiH Kathleen Kavalec, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson upozorili su ministra pravde Bosne i Hercegovine da je najnoviji prijedlog zakona o prevenciji sukoba interesa, koji je nedavno upućen Vijeću ministara sve, samo ne zakon kakav je potreban BiH, te da uopće njije u skladu s evropskim standardima.

U pismu se ministar Josip Grubeša (HDZ BiH) upozorava da je njegov prijedlog zakona ne samo u neskladu s zahtjevima EU, već nije uzeo u obzir niti jednu preporuku Venecijanske komisije, iako se na to obavezao.

Uz to, predložene mjere Grubišinog zakona “sadrže nedovoljne mehanizme zaštite kojima bi se prevenirala korupcija”, navodi se u pismu.

“Jasno smo stavili do znanja da ovakav zakon mora biti procijenjen da li je u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. Prijedlog zakona koji je Vaše ministarstvo dostavilo nije u skladu s tim standardima”, stoji u pismu.

Grubeša se podsjeća i da se lično obavezao da će uvažiti preporuke Venecijanske komisije.

Kada su one stigle početkom jula ove godine, on ih je jednostavno ignorirao.

“Još jednom podvlačimo da će svako dalje odlaganje u pravljenju nacrta zakonskih rješenja koja su u skladu s evropskim i međunarodnim standardima biti smatrano opstrukcijom u reformskom procesu i da će Vaše ministarstvo biti smatrano odgovornim zbog tih neuspjeha”, poručili su Kavalec, Nelson i Sattler.

Oni su zatražili, kao dokaz opredjeljnja reformama, da Grubeša povuče poslati nacrt zakona o spriječavanju sukoba interesa, te da ga zamijeni s novim, koji mora biti u cjelosti u skladu s evropskim i međunarodnim standardima.

“Brza i neodložna akcija s Vaše strane je ključna u obnovi kredibiliteta Vašeg ministarstva i podršci borbi BiH protiv organiziranog kriminala”, stoji na krajau pisma.