Kijev: Ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor zbog ratnog zločina

Sud u Ukrajini na doživotni je zatvor osudio komandira ruskog tenka zbog ubistva civila na prvom suđenju za ratne zločine od invazije, javlja BBC.
Zarobljeni vojnik narednik Vadim Šišimarin osuđen je za ubistvo Oleksandra Šelipova (62), u sjeveroistočnom selu Čupakhivka 28. februara.

Priznao je da je pucao u Šelipova, ali je rekao da je djelovao po naređenju i zatražio oprost od udovice žrtve.

Ukrajina istražuje više drugih navodnih ratnih zločina.

Moskva je poricala da su njene trupe ubijale civile tokom invazije, dok Ukrajina tvrdi da se moglo dogoditi više od 11.000 zločina.

Ovo suđenje u glavnom gradu Ukrajine Kijevu smatra se šansom Ukrajine da dokaže, bez sumnje, da je ruski vojnik ubio civila bez obzira na pravila rata.

Uoči presude, Šišimarinov branilac – kojeg je imenovala država – rekao je za BBC News da nijedan ruski zvaničnik nije bio u kontaktu s njim. Portparol predsjednika Vladimira Putina rekao je da Kremlj “nema informacija” o ovom slučaju.

U vrijeme ubistva Šišimarin (21) i drugi vojnici putovali su u automobilu koji su zaplijenili nakon što je njihov konvoj bio napadnut i odvojili se od svoje jedinice.

Tada su uočili Šelipova koji je razgovarao na svom telefonu, rekao je Šišimarin na sudu. Kaže da mu je rečeno da ga upuca iz jurišne puške.

Njegov branilac rekao je u petak na sudu da je Šišimarin pucao tek nakon što je dva puta odbio da izvrši naređenje za pucanje i da je samo jedan od tri do četiri metka pogodio metu.

Rekao je da je Šišimarin ispalio metke iz straha za sopstvenu sigurnost i da je upitao da li je optuženi namjeravao da ubije.

U jednom dramatičnom trenutku tokom suđenja, udovica žrtve Katerina Šelipova suočila se sa Šišimarinom. “Recite mi, molim vas, zašto ste vi [Rusi] došli ovamo? Da nas zaštitite?” upitala je ona, navodeći opravdanje ruskog predsjednika Vladimira Putina za invaziju Ukrajine.

“Zaštitite nas od koga? Jeste li me zaštitili od mog muža kojeg ste ubili?”

Na to vojnik nije imao odgovor. Tražeći oproštaj od udovice ranije, rekao je: “Ali razumijem da mi nećete moći oprostiti”.

Šelipova je rekla za BBC:

“Jako mi ga je žao, ali za takav zločin – ne mogu mu oprostiti.”