Kinezi podržavaju Putina

U roku od nekoliko minuta nakon Putinovog govora, hiljade komentara slilo se na kinesku platformu nalik na Twitter, Weibo, i postala tema broj 2 u trendu.

Kineski odgovor na invaziju bio je u oštroj suprotnosti sa odgovorom Zapada. Lideri dviju zemalja su proglasili neograničeno partnerstvo, i iako nije eksplicitna, čini se da podrška Kine Rusiji raste. Kontrola informacija i rastući osjećaj nacionalizma i antizapadnog raspoloženja također su podstakli domaću kinesku podršku Putinovim akcijama.

Među komentarima u utorak, mnogi su bili začuđeni Putinovom odlučnošću da uđe “all in” u rat i podržali su njegovu odluku. Drugi su rekli da američkoj hegemoniji mora doći kraj i da je ovo bila savršena prilika. Neki su sugerirali da bi Kina, ako Rusija izgubi ovaj rat, ostala sama kao sljedeća meta koju će izdvojiti Zapad, prenosi Guardian.

“Situacija ne izgleda optimistično, vanjski poslovi nisu bitni, ključno je da ako je Rusija pala, a zapadu će ostati samo Kina da se nosi s njom, onda će nam život do tada definitivno biti teži”, jedan je od komentara.

“Sa stanovišta naše zemlje, potrebna nam je Rusija koja nije jaka, ali ne i pala!” piše drugi, ukazujući na nelagodu zbog potencijalne borbe za moć između Rusije i Kine.

Samo nekoliko komentara koje je pogledao Guardian suosjećalo je s ukrajinskom stranom i nada se da rat neće eskalirati na novi nivo. Ubrzo kasnije odgovori na te komentare više nisu bili vidljivi.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova danas je na dnevnoj konferenciji za novinare upitano o Putinovoj izjavi. Portparol Wang Wenbin rekao je novinarima da je stav Kine o ukrajinskom pitanju “uvijek bio jasan”.

“Uvijek smo tvrdili da se treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, da se poštuju ciljevi i principi Povelje UN, da se ozbiljno shvataju legitimni sigurnosni problemi svih zemalja i da se svi napori koji vode ka mirnom rješenju. kriza treba podržati”.

Kineski stav o invaziji Rusije nije bio jasan i bio je od ključnog značaja za Zapad i sigurnosne analitičare. Od početka Peking odbija osuditi invaziju, a istovremeno se predstavlja kao mirotvorac. Grupe za sajber nadzor otkrile su da su kineski akteri pomogli u širenju ruskih dezinformacija i propagande , a postojala je velika zabrinutost da će Kina isporučiti oružje. Nije, ali je pomogla s dijelovima za bespilotne letjelice i drugim zalihama, i kupila je mnogo plina što Evropa neće, piše dalje Guardian.

Neki zvaničnici su nedavno prilično podržavali Rusiju.

Li Zhanshu, treći po rangu kineski zvaničnik, nedavno je rekao ruskim zakonodavcima da Kina u potpunosti razumije i podržava ključne interese i brige Rusije i da je Rusija “preduzela akciju koju treba preduzeti”.

Još u februaru, samo nekoliko sedmica prije napada, Xi Jinping i Putin najavili su neograničeno partnerstvo. Prošle sedmice, na marginama multilateralnog samita u Uzbekistanu, Putin je rekao Xiju da Rusija razumije da Kina ima “pitanja i zabrinutosti” o ukrajinskom ratu i da će on odgovoriti na njih.