Ko će snositi odgovornost za šokantan poraz SDA u Doboju?

U nedjelju 12. decembra 2021. godine na području općine Doboj održani su izbori za Savjet mjesnih zajednica.

Doboj je općina u čijem sastavu se nalazi 67 mjesnih zajednica i čiji ukupan broj stanovništva iznosi prema popisu stanovništva iz 2013. godine 64.112 od čega Bošnjaci čine 15.318 odnosno gotovo 24%.

Od ukupno 67 mjesnih zajednica, 17 je sa bošnjačkom većinom.

Stranka demokratske akcije u Doboju bilježi konstantan pad za koji još uvijek nije utvrđena kolektivna ili individualna odgovornost rukovodstva ovog lokalnog ogranka.

Na lokalnim izborima 2016. godine koalicija SDA/SBB/SBiH osvojila je povjerenje 3.571 građanina Doboja, odnosno 9.55% i osvojila tri mandata, nešto više od četiri godine poslije na lokalnim izborima održanim početkom 2021. godine (ponovljenim) koalicija SDA/SBiH/HB osvojila je povjerenje samo 1025 građana Doboja.

Procentualno, Stranka demokratske akcije u Doboju izgubila je povjerenje 64% građana, važno je napomenuti da u prvom krugu lokalnih izbora u Doboju odrzanih u novembru 2020. nije prešla izborni prag od 3%.

Kada se uradi analiza lokalnih izbora u nekim biračkim mjestima lokalna SDA u Doboju izgubila je gotovo sve glasove.

Recimo, u povratničkoj mjesnoj zajednici Svjetliča, SDA je na lokalnim izborima 2021. godine izgubila 87% glasačkog tijela, dok je u mjestu Sjenina koje je matično selo potpredsjedavajućeg Vijeća naroda RS-a (Bošnjaka sa najvećom funkcijom u entitetskoj vlašću iz ove izborne jedinice) Mihneta Okića osvojila samo 76 glasova, što predstavlja pad u odnosu na lokalne izbore održane četiri godine ranije od 60%.

Samo godinu dana nakon lokalnih izbora na kojima je dobojska SDA izgubila 64% glasačkog tijela održani su izbori za Savjete mjesnih zajednica na kojima je SDA osvojila samo jednu mjesnu zajednicu (Ševarlije) od ukupno 17 sa bošnjačkom većinom što predstavlja nastavak negativnog trenda i novi gubitak u odnosu na već ostvareni historijski minimum u ovoj općini.

Tačne razloge za konstantan nastavak gubitka povjerenja građana je teško utvrditi, i to je sigurno pitanje na koje će rukovodstvo Stranke demokratske akcije pokušati iznaći odgovor.

Članstvo SDA u Doboju i matičnoj regiji smatra da se razlog za historijski poraz krije u nemaru i neefikasnom rukovodstvu gradskog odbora na čelu sa Senahidom Spahićem, odbornikom u Skupštini grada Doboj koji je poražen od strane Socijaldemokratske partije u svojoj mjesnoj zajednici.

Drugi navedeni razlozi za poraz su obnašanje više nespojivih unutarstranačkih funkcija što je statutom Stranke demokratske akcije zabranjeno, čime je omogućeno lokalnom rukovodstvu da osim u gradskom odboru budu kočničari svih procesa i na ostalim nivoima unutarstranačke hijerarhije.

Nezvanični podaci govore o tome da je od 17 mjesnih zajednica sa bošnjačkom većinom NLD osvojio većinu članova savjeta mjesnih zajednica u 13 mjesnih zajednica, SDP u 3 a SDA u samo jednoj od ukupno njih ukupno 67.