Konaković: EU sprema veliki paket pomoći za zapadni Balkan

 Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je danas u Sarajevu nakon sastanka s predsjednicima Naše stranke i Socijaldemokratske partije (SDP) Edinom Fortom i Nerminom Nikšićem da Bosna i Hercegovina mora iskoristiti trenutak nakon što joj je dodijeljen kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

Podsjetio je da je nakon agresije Rusije na Ukrajinu oživljen proces proširenja jer se shvatilo da je prostor zapadnog Balkana vrlo važan integracijski za Evropsku uniju i da i Bosna i Hercegovina ima novu šansu nakon što su propuštene brojne prilike zbog, kako kaže, političara koji su bili populisti i koje nije zanimala budućnost BiH nego njihov mandat.

Zato smatra da je potrebno naglasiti da se u BiH sve odluke donose u skladu s kosenzusom kako sadašnja vladajuća koalicija radi, kako bi se promijenilo stanje u državi jer je BiH prva zemlja po odlasku ljudi, a nezadovoljstvo ljudi je opravdano, kaže Konaković, čemu se treba stati u kraj.

Najavio je da Evropska unija sprema veliki paket pomoći za zapadni Balkan zbog prihvatanja inicijative više integracije i više prava prije članstva u EU, a uz ta sredstva može se očekivati poboljšanje ekonomskih prilika u BIH, povećanje plata, kreiranje novih radnih mjesta i u konačnici zaustavljanje odlaska iz BiH.

Podvukao je da je vrlo važno što je u posljednjim danima usvojeno pet reformskih zakona, dodajući da se još razgovara o Zakonu o sudovima jer, kaže, ne želi glasati za zakone za koje nije siguran da predstavljaju jasan napredak na put ka Evropskoj uniji.

– Sve ovo radi se jer je pred nama izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine koji će u oktobru biti predstavljen i koji će nagovijestiti daljnji bh. put ka Evropskoj uniji – kazao je Konaković.

Dio obraćanja novinarima nakon stranačkog sastanka medijima posvetio je i upozorenju na postojanje korupcije i kriminala posebno u okviru izgradnje trase autoputa Vranduk – Ponirak gdje je manje od pola trase izgrađeno, a novac veći od 76 miliona eura već je potrošen, a potom ugovoreno dodatnih radova za iznos koji je veći od prvotno planiranog za cijelu trasu.

Govorio je i o tajkunima koji su utrostručili svoje ugovore s Elektroprivredom BiH u rudnicima koji propadaju, o rudarima kojima se ne isplaćuju plate, a štete dosežu milijarde u jednom mandatu, a protiv ovakvih pojava najavio je odlučnu borbu.