Kongres Bošnjaka svijeta: Zašto HDZ-ovski, čovićevski, gospodine Schmidt?

Povodom najavljenih aktivnosti OHR-a, odnosno visokog predstavnika g-dina Christiana Schmidta, da će uskoro donijeti odluku o nametanju izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Kongres Bošnjaka svijeta ima potrebu i valjan razlog da se oglasi.

Iz medijskih napisa, oglašavanja političkih stranaka i šturih saopštenja OHR-a  može se zaključiti da se vode intenzivne aktivnosti u OHR-u da se pripremi odluka visokog predstavnika kojom bi se izvršile izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Najavljene izmjene Izbornog zakona, koje se odnose na poboljšanje integriteta izbornog procesa i uspostavu mehanizma za deblokadu funkcionisanja Federacije Bosne i Hercegovine nisu sporne i one su poželjne.

Međutim najavljene bitne promjene  Izbornog zakona su sporne i zabrinjavajuće. Način kako bi se popunjavao Dom naroda Federalnog parlamenta u smislu da se uvodi cenzus od 3%, kojim se određuje da se  u kantonima u kojim živi manje od tog procenta određenog naroda građanima uskraćuje elementarno građansko i demokratsko pasivno biračko pravo da ne mogu biti izabrani u Dom naroda FBiH. Ovo znači da se oni koji su izvršili etničko „čišćenje“ na određenoj teritoriji nagrađuju i da se takvo stanje ozakonjuje.

Kongres Bošnjaka svijeta, kao nevladina organizacija koja u središtu svoje aktivnosti ima daljnji demokratski razvoj Bosne i Hercegovine sa nedvosmislenim ciljem pristupanja euroatlantskim integracijama i prihvatanje evropskih demokratskih standarda i načela, ne može prihvatiti nedemokratska i anticivilizacijska rješenja, koja bi se ovim nametnula. Svakako kao nevladina organizacija brine o položaju, razvoju i prosperitetu Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i ma gdje živjeli u svijetu, kao i svih građana Bosne i Hercegovine.

Da podsjetimo visokog predstavnika da je upravo zemlja iz koje dolazi, odnosno Bundestag Njemačke nedavno usvojio Rezoluciju o podršci Bosni i Hecegovini na njenom  putu ka Evropskoj uniji, njenom demokratskom razvoju. Bosna i Hercegovina ne traži ništa više u odnosu na druge demokratske evropske zemlje. Visoki predstavnik bi trebao znati da samo građanska društva mogu biti demokratska,  što znači da se ni jednoj osobi ne može uskratiti osnovno građansko biračko pravo da bira i da bude izabran.

Neprihvatljivo je da visoki predstavnik uzima sebi za pravo da ispunjava želje HDZ-a i udruženja građana HNS i da u Bosni i Hercegovini uvodi aparthejd i koči njen demokratski razvoj.

U najavi izmjena Izbornog zakona ima još nekih elemenata koje su neprihvatljive, međutim Kongres Bošnjaka svijeta se fokusirao na ono što je najvažnije. Stoga skrećemo pažnju visokom predstavniku da ne donosi odluku kojom će se zacementirati etnička podjela, onemogućiti demokratski razvoj, odnosno da ne učini ništa što ne bi učinio svojoj zemlji Njemačkoj.

Građani Bosne i Hercegovine nakon ratnih strahota i počinjenog genocida nad njima zaslužuju bar da žive u demokratskoj državi i konzumiraju sva ljudska i građanska prava.

Visoki predstavnik ne treba da sumnja da građani Bosne i Hercegovine imaju izražen osjećaj za pravdu i demokratiju i da će se svim demokratskim sredstvima boriti upravo za to.

 

Sarajevo, 22.07.2022. godine                                           Kongres Bošnjaka svijeta