Košarac s američkim ambasadorom Murphyjem o unapređenju saradnje i aktuelnim ekonomskim prilikama

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom J. Murphyjem o unapređenju saradnje i aktuelnim ekonomskim prilikama u BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o procesu donošenja odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, što je uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Zajednički je zaključeno da je važno usvojiti pomenutu odluku, kako bi se omogućila upotreba najkvalitetnijih goriva evropskih standarda u BiH.

Na sastanku je istaknuto da je energetika važno strateško razvojno područje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, pri čemu je neophodno posebnu pažnju posvetiti gasifikaciji. Sagovornici su ocijenili da je od ključnog značaja osigurati što više interkonekcija za dolazak gasa i diverzifikaciju izvora.

S tim u vezi, ministar Košarac informisao je ambasadora Murphyja da je neophodno da BiH u što skorijem roku zaključi međunarodne sporazume o izgradnji Istočne interkonekcije s Republikom Srbijom i Južne interkonekcije s Republikom Hrvatskom, što je američka strana podržala.

”Naš cilj je da omogućimo jeftiniji energent za građane i privredu u BiH, ali i da zaštitimo životnu sredinu”, naglasio je ministar Košarac.

Govoreći o zakonu o električnoj energiji i prirodnom gasu, ministar Košarac je naglasio da ne postoji politička saglasnost o usvajanju zakona o gasu na nivou BiH, budući da je sektor energetike u primarnoj nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH. On je ponovio stav da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH neće biti centralni organ i da ima isključivo koordinirajuću ulogu.

Ministar Košarac naglasio je opredijeljenost za ispunjavanje uslova iz zelene agende i primjenu standarda Energetske zajednice u ovoj oblasti.

”Republika Srpska je u legislativnom smislu i regulatornom okviru u značajnoj mjeri primijenila evropske standarde, što je Energetska zajednica prepoznala i podržala. Očekujem da će i Federacija BiH postupiti na sličan način uz saglasnost Energetske zajednice”, rekao je ministar Košarac.

Tema razgovora bio je i opšti sistem preferencijala SAD-a, pri čemu je dogovoreno da će se u narednom periodu zajednički raditi na tome da američki Kongres ponovo stavi BiH na listu zemalja kojima SAD dodjeljuju jednostrane carinske povlastice.

”S obzirom na to da je riječ o jednostranoj odluci Kongresa, koja se odnosi na 122 zemlje svijeta, te da naši privrednici nisu napravili nikakav prestup, naša ambicija je da radimo na tome da se BiH ponovo nađe na listi zemalja kojima SAD dodjeljuju jednostrane carinske povlastice, jer je to značajna olakšica za privrednike”, naveo je ministar Košarac.

Naglašavajući značaj regionalnog povezivanja i saradnje, ministar Košarac je u razgovoru s ambasadorom Murphyjem istakao da Republika Srpska podržava članstvo BiH u inicijativi ”Otvoreni Balkan”.

”To je odlična šansa za zemlje zapadnog Balkana prvenstveno zbog većeg ekonomskog rasta, privlačenja stranih investicija i smanjenja nezaposlenosti. Suludo je da BiH nije pristupila ovoj regionalnoj inicijativi isključivo zbog politikanstva i političkih predrasuda iz Federacije BiH”, zaključio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA)