Košarac se sastao s predstavnicima Privredne komore Republike Srpske

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Banjoj Luci s direktorima Privredne komore Republike Srpske Perom Ćorićem i Područne privredne komore Banja Luka Goranom Račićem.

Fokus razgovora bio je na projektu ”Otvoreni Baklan” i značaju regionalne ekonomske zone, te benefitima za privrednike iz Republike Srpske i Federacije BiH ukoliko bi BiH postala dio ove regionalne inicijtive.

Košarac izrazio je podršku ”Otvorenom Balkanu”, budući da ova inicijativa predstavlja dobru šansu za domaći privredni sektor i omogućava olakšanu trgovinu robama i uslugama, te slobodno kretanje ljudi i kapitala u zemljama regiona.

– Dijelimo zabrinutost zbog činjenice da dio političke strukture iz Federacije BiH usporava razvoj privrednih potencijala. Naš stav je da umišljene političke barijere u glavama političkog Sarajeva treba da budu iza nas, te da sve aktivnosti treba da usmjerimo na omogućavanje povoljnijeg ambijenta za poslovanje privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH – istakao je Košarac.

Na sastanku je ocijenjeno da će otvaranje ”zelenih koridora” prema EU, što je usaglašeno na nedavnom sastanku delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, biti dodatna podsticajna mjera za razvoj domaćeg privrednog sektora.

Sagovornici su usaglasili da je u narednom periodu potrebno raditi na intenzivnijoj afirmaciji i promociji proizvoda iz Republike Srpske, posebno u kontekstu njihovog plasmana na domaća i inostrana tržišta, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA)