Kosovo pruža utočište 20 ukrajinskih novinara koji rade na daljinu

Kosovo planira da obezbijedi smještaj do šest meseci za 20 ukrajinskih novinara koji su bili primorani da napuste svoju zemlju nakon invazije Rusije, navodi se u dokumentu vlade koji je Reuters dobio na uvid u utorak.

U dokumentu se navodi da će prioritet imati novinarke koje će izabrati Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF).

Vlada će u početku izdvojiti 150.000 eura za plaćanje njihovih životnih troškova, plata i kancelarija za period do šest mjeseci, kako bi im se omogućilo da rade na daljinu.

Nije bilo naznaka kada će novinari stići na Kosovo, koje nije ni članica NATO ni EU, ali se pridružilo drugim zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji.

Kosovo je prošlog augusta takođe pristalo da privremeno ugosti oko 2.000 Afganistanaca koji traže vize za ulazak u Sjedinjene Države. Većina ih je već otišla, iako neki još čekaju na papirologiju.

Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova, ali ima 40 vojnika koji služe kao mirovne snage u zemlji u okviru misije NATO-a.

(FENA)