Kraljica Elizabeta proslavila 96. rođendan

Kraljica Elizabeta proslavila je 96. rođendan na svom imanju Sandringham u četvrtak dok su topovski plotuni odjekivali širom Londona i Windsora, a vojni orkestar je svirao melodiju “sretan rođendan”.

Britanski najdugovječniji monarh, koja slavi istorijski platinijumski jubilej u ovoj godini, fotografisana je je s dva bijela ponija na fotografiji objavljenoj tom prilikom.

Ministri u vladi pridružili su se članovima kraljevske porodice šaljući najbolje želje kraljici, koja je odstupila s većine javnih dužnosti u ovoj godini zbog briga oko njenog zdravlja.

Ona je otputovala iz dvorca Windsor, zapadno od Londona, kako bi proslavila rođendan na svom imanju Sandringham u Norfolku.

– Inspiracija za tolike širom Ujedinjenog Kraljevstva, Commonwealtha i svijeta, ona je posebno ponosna što slavi svoj platinumski jubilej – pišu njen unuk princ William i njegova supruga Kate na Twitteru.

Premijer Boris Johnson, koji je u posjeti Indiji, poželio je kraljici sretan rođendan i odao joj je “počast od sveg srca” zbog njenih “70 godina posvećenosti i nepogrešivoj službi našoj zemlji i Commonwealthu” u video poruci.

Proizvođač igračaka Mattel pokrenuo je komemorativnu Barbie lutku kraljice obučene u haljinu boje slonovače s plavim pojasom, noseći svoju vjenčanu ogrlicu kako bi obilježila jubilej.

Elizabeta je posatala kraljica Britanije i više od desetak ostalih teritorija i entiteta među kojima su Kanada, Australija i Novi Zeland nakon smrti svog oca, kralja Georgea VI, 6. februara 1952., dok je bila u Keniji na međunarodnoj turneji, prenosi Reuters.

(FENA)