Krešić i general Wessely razgovarali o saradnji i aktivnostima EUFOR-a u BiH

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić, primio je danas komandanta Snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH austrijskog general-bojnika Antona Wesselyja, s kojim je razgovarao o saradnji i aktivnostima EUFOR-a u BiH.

Tokom sastanka, sugovornici su istaknuli izvrsnu svradnju Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH s EUFOR-om.

Krešić posebno je pohvalio povećanu aktivnost EUFOR-a, u cilju jačanja budnosti i spremnosti međunarodnih snaga na očuvanju sigurnog okruženja za sve stanovnike Bosne i Hercegovine.

– Uistinu nas ohrabruje osnaživanje EUFOR-a u BiH. To potvrđuje spremnost i opredijeljenost Evrope da zaštiti ovaj prostor od bilo kakvih izazova, koji bi se mogli pojaviti u složenim sigurnosnim okolnostima u Europi – rekao je Krešić.

Komandant EUFOR-a general Wessely se zahvalio zamjeniku ministra Krešiću na dobrodošlici i razmijenjenim informacijama, te naglasio da će EUFOR nastaviti s pružanjem potpore Oružanim snagama BiH u procesu obuke postrojbi i izgradnji i jačanju sposobnosti.

Sastanku su prisustvovali i predstojnica Ureda zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Tatjana Lučić i prvi vojni pomoćnik zapovjednika EUFOR-a brigadir Konstantin Oberleitner, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

(FENA)