KS – Više od 100 školskih ustanova zaprimilo dojave o bombama, dosada ništa nije pronađeno

Više od 100 osnovnih i srednjih škola, odnosno javnih ustanova na području Kantona Sarajevo (KS) jutros je zaprimilo dojavu po postavljenim bombama. U međuvremenu su nadležne policijske agencije pristupile KDZ (kontradiverzionim pregledima) i do trenutka emitiranja ove vijesti ništa nije pronađeno.

 

Istaknuto je to danas na vanrednoj pres-konferenciji održanoj ispred zgrade KS u kojoj je, također, zaprimljena dojava o navodno postavljenoj bombi.

Premijer KS Edin Forto istaknuo je kako je policija na tom planu angažirana u punom kapacitetu i u skladu sa zakonom i mjerama predostrožnosti.

– Do ovog trenutka ništa nije pronađeno i očekujemo da do kraja ovih pregleda ništa neće biti pronađeno, ali bez obzira na to, svaka prijetnja se uzima potpuno ozbiljno i tako će biti i ubuduće – kazao je Forto.

Istovremeno, pozvao je građane i predstavnike medija da se suzdrže od objavljivanja bilo kakvih neprovjerenih informacija, te da daju vremena nadležnim da istraže s kojih domena dolaze spomenute prijetnje.

– U trenutku kada se dešava ovakva situacija bitno je da ostanemo mirni, staloženi i bitno je da svako radi svoj posao – poručio premijer KS, podsjećajući da su slične pojave zabilježene i u regionu.

Policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović kazao je kako Uprava policije MUP-a KS u saradnji s više policijskih agencija – Federalnom upravom policije (FUP), MUP-om ZDK, SIPA-om, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH i Graničnom policijom BiH intenzivno radi, s fokusom na ono što je najprioritetnije, odnosno na pregled svih objekata koji su zaprimili elektronsku poštu s prijetećim sadržajem.

– Dosada ništa nije pronađeno i očekujemo da će nakon KDZ pregleda tako i ostati do kraja – precizirao je Selimović, navodeći kako će policija nastojati ovaj dio posla uradi u najkraćem mogućem roku kako bi osigurala normalno odvijanje nastave na području KS.

Selimović je napomenuo da su jutros zaprimljene i dvije dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u prostorije Općine Centar, gdje je i sjedište Vlade KS, kao i u zgradi Općinskog suda Sarajevo.

Podsjetio je i kako je jutros održan hitan sastanak u Tužilaštvu KS , te da, zasada, raspoložive informacije ukazuju na to da bi se moglo raditi o krivičnom djelu – terorizma, koje će kao takvo biti i tretirano.

Referirajući se na aktuelnu situaciju, ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović kazala je kako su čelnici školskih ustanova poduzeli sve propisane korake u pogledu postupanja u vanrednim situacijama, te da su školski objekti pravovremeno evakuirani.

– Sigurna sam da će rukovodstva škola, zajedno sa stručnim službama i svim uposlenicimas adekvatno odgovoriti na ove izazove – potcrtala je Hota-Muminović, navodeći kako je oko 18.000 učenika izloženo spomenutim prijetnjama.

Izrazila je očekivanje kako će KDZ-pregledi danas biti okončani te da će se nastavni proces normalizirati već sutra.

(FENA)