KSS – Počelo ponovno suđenje Papiću, optuženom za ratni zločin

U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je počelo ponovno suđenje Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin protiv civila, počinjen na području sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići 1993. i 1994. godine.

Ponovni postupak u ovom predmetu uslijedio je nakon što je Vrhovni sud FBiH djelimično uvažio žalbu odbrane i ukinuo prvostepenu presudu, kojom je Papić bio osuđen na dvije godine zatvora.

Nakon što su se strane u postupku izjasnile da se ne čita optužnica, odnosno da se prihvataju dokazi izvedeni tokom prvostepenog postupka (iskazi svjedoka, nalazi vještaka i predočeni materijalni dokazi), zastupnica optužbe, tužiteljica Željka Tomić Anušić izjavila je da ostaje pri ranijim uvodnim riječima, te da nema novih dokaznih prijedloga.

Istovremeno, braniteljica optuženog, advokatica Zorana Ćarkić, predložila je ponovno saslušanje troje svjedoka optužbe i troje svjedoka odbrane te jednog novog svjedoka, kao i jedno vještačenje, a radi, kako je navela, dodatnog razjašnjenja određenih okolnosti.

Većini prijedloga odbrane usprotivila se zastupnica optužbe, uz obrazloženje kako je odbrana bila u prilici predložiti saslušanja svjedoka u prvostepenom postupku, nakon čega je Sudsko vijeće donijelo rješenje kojim je odbilo prijedloge braniteljice.

Uslijedile su završne riječi optužbe, te je istaknuto kako Tužilaštvo smatra da je van razumne sumnje dokazano da je optuženi počinio krivično djelo na način kako se optužnicom tereti.

Braniteljica optuženog je zatražila, a Sud prihvatio da joj da određeni rok za pripremu završnih riječi.

Optužnica Papića tereti za ratni zločin protiv civila (član 142. KZ bivše SFRJ), odnosno da je kao komandant Treće čete Prvog bataljona u sklopu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), nečovječno postupao i maltretirao civile, te primjenjivao mjere zastrašivanja i prisiljavao ih na prinudni rad, izlažući ih životnoj opasnosti.

Između ostalog, tereti se da je četvorici pripadnika radnog voda, uz prijetnje, naredio i izvlačenje tijela Boška Brkića i Admire Ismić, koje su sugrađani kasnije prozvali sarajevskim Romeom i Julijom, u blizini Vrbanje mosta, ubijenih 18. maja 1993. godine.

Prema tužbenim navodima, optuženi je spomenutim pripadnicima radnog voda zaprijetio da će im likvidirati porodice u slučaju njihovog bijega, izlažući ih opasnosti zbog intenzivnih borbenih dejstava.

Papić se tereti i da je u proljeće 1994. godine, uz prijetnje, naredio trojici pripadnika radnog voda da eksploziv, spakovan u drvenim sanducima, odnesu i postave u “crvenu zgradu” na liniji razgraničenja između Splitske i Beogradske ulice, i to u dio zgrade u kojoj su bili smješteni pripadnici Armije RBiH, te da je tada, bez razloga, pretukao jednog od pripadnika radnog voda.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 11. februar.

(FENA)