Kyiv Independent: Zbog izbornog zakona Milanović blokira ulazak Finske i Švedske u NATO

Dok se borbe širom Ukrajine vode između ukrajinskih i ruskih vojnika, u ovoj državi se jednako prati i cjelokupna politička situacija u Evropi, pa tako i ona koja se tiče Balkana.

Naime, ukrajinski list Kyiv Independent osvrnuo se i na odnose između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je ponovno naglasio kako će Hrvatska blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO zbog situacije i položaja Hrvata u BiH.

“Hrvatska će blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da će naložiti stalnom predstavniku Hrvatske pri NATO-u da glasa protiv ulaska Finske i Švedske”, navodi se.

Nakon toga, osvrnuli su se i na razloge ovakvog ponašanja Hrvatske, a koje se tiču izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Milanović je rekao kako će budućnost članstva dvije nordijske zemlje u NATO-u ovisit će od toga da li će izborni zakon u Bosni i Hercegovini biti izmijenjen. Dodao je da su Hrvati u BiH uništeni kao politički entitet”, navodi se u kijevskom mediju.