Lavrov i Kuleba u Antaliji bez ikakvog dogovora, Rusi tražili predaju Kijeva

Sastanak ministara vanjskih poslova Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitra Kulebe, koji je jutros započeo u Turskoj, završen je bez dogovora, a razgovarano je i o humanitarnim koridorima.

Na danas održanom sastanku šefova diplomatije Rusije i Ukrajine nije ostvaren napredak i nije postignut sporazum o primirju.

Ukrajinska delegacija je kao svoj glavni zadatak istakla postizanje 24-satnog primirja i uspostavu humanitarnog koridora za Mariupolj.

“Došao sam ovdje da bismo dogovorili humanitarne koridore. Raspravljali smo o prekidu vatre koji bi trajao 24 sata. Lavrov na to nije pristao. Nadam se da će biti otvoreno još humanitarnih koridora. Mnogi ljudi pate, djeca, bebe”, izjavio je Kuleba.Foto: EPA-EFE

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dimtro Kuleba je na press konferenciji nakon sastanaka izjavio da je spreman ponovo se sastati sa Sergejom Lavrovom ukoliko budu postojali uslovi za održivu diskusiju.

Istakao je kako je teško slušati Lavrova dok govori te da je stekao utisak da će Rusija nastaviti svoju agresiju dok se Ukrajina ne povinuje njenim zahtjevima. Kao najveći problem naveo je situaciju u Mariupolju, koji je pod opsadom.

“Nismo napali Ukrajinu, ne planiramo napasti ni druge zemlje. Naša sigurnost je ugrožena. Mi smo htjeli razgovarati, ali niko nas nije slušao”, rekao je, između ostalog, Lavrov.

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, je izjavio da ukrajinski nacionalisti koriste civile kao ljudske štitove. Naglasio je da se nastavlja tzv. specijalna vojna operacija te da Putin smatra da se odvija u skladu sa strategijom. Spomenuo je i da nisu napali Ukrajinu te da je Rusija bila ugrožena i morala braniti Donjeck i Lugansk.