Lavrov: Nosit ćemo se sa sankcijama Rusiji

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas nakon sastanka koji je održan u Antaliji da se ruski predsjednik Vladimir Putin pobrinuo da se Rusija nosi sa sankcijama.

Govoreći na press konferenciji, Sergej Lavrov spomenuo je sankcije koje su uvedene Rusiji te izjavio da će se Rusija nositi sa njima.

– Nosili smo se s poteškoćama u mnogim razdobljima kroz našu historiju – rekao je on.

Kaže da će Rusija “izaći iz krize s boljom psihologijom i savješću”.

– Nemamo iluzija da Zapad može biti pouzdan partner – nastavio je, rekavši da će “izdati bilo koga, i izdat će svoje vlastite vrijednosti”, prenosi BBC.

– Uvjeravam vas da ćemo se snaći i da ćemo učiniti sve da se nikada, ni u jednom području našeg života, ne oslanjamo na Zapad – poručio je on.

Ruski ministar vanjskih poslova je rekao kako je Rusija “skrenula pažnju” na činjenicu da se Ukrajina tokom mnogo godina “pretvarala u antirusku”, dodajući: “Ukrajina se pretvarala u prozapadno eksperimentalno oruđe”.

Kaže da Pentagon koristi ukrajinski teritorij za razvoj patogena koji bi se mogli upotrijebiti za stvaranje biološkog oružja – tvrdnju koju su SAD nazvali “besmislenom”.

Upitan o tome kako se rat razvija iz perspektive Rusije, preko prevoditelja je izjavio da je to “specijalna operacija” i da se “općenito odvija po planu”.

Lavrov je optužio Zapad za “opasno djelovanje” isporukom oružja Ukrajini, rekavši da to predstavlja kršenje “svih njihovih takozvanih principa i vrijednosti”.

Upitan planira li Rusija napasti druge zemlje, Lavrov kaže da nema te ponovio ruski stav da nije napala Ukrajinu.

(FENA)