Lavrov: Razgovor s Blinkenom konstruktivan, ali nije rečeno ništa novo

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da je razgovor s američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom na marginama prošlosedmičnog sastanka ministara vanjskih poslova G20 u Indiji bio “konstruktivan”, ali da nije čuo ništa novo od američke strane.

 

Govoreći u intervjuu na ruskoj državnoj televiziji, Lavrov je rekao da su njih dvojica razgovarali deset minuta i raspravljali o pitanjima nuklearnog oružja i sukobu u Ukrajini.

Bio je to prvi susret dvojice šefova diplomatija otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine.

– Razgovarali smo konstruktivno, bez emocija, rukovali smo se. Sve što sam čuo je stav koji je već mnogo puta izrečen i podvučen u javnosti. Ja sam dao svoju iskrenu, detaljnu ocjenu o novom START sporazumu i kako je potrebno da ga suspendujemo – rekao je on.

Ruski predsjednik Vladimir Putin suspendovao je novi sporazum o nuklearnom oružju prošlog mjeseca, optužujući Sjedinjene Države da pokušavaju nanijeti “strateški poraz” Rusiji u Ukrajini.

Rusija je u petak saopćila da je još uvijek u kontaktu s Washingtonom u vezi s sporazumom, ali kako nema mnogo izgleda da se vrati njemu, prenosi Reuters.

(FENA)