Lavrov: Sumnjam da će NATO zaustaviti širenje na istočnoevropske zemlje

Rusija sumnja da će njenom zahtjevu za zaustavljanjem širenja NATO-a na istok izaći u susret, i vrlo je vjerovatno da će blok predvođen SAD jednostavno ignorisati zabrinutost Moskve za sigurnost, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova.

Sergej Lavrov je otkrio da je Rusija objavila prijedloge za sigurnosne garancije kao način da spriječi zapadne države da ih odbace ili da ih selektivno propuštaju.

“Objavili smo našu inicijativu, kako su objasnili predsjednik Putin i Ministarstvo vanjskih poslova, jer smo svjesni sposobnosti Zapada da zamagljuje sva neugodna pitanja za njih”, objasnio je Lavrov.

“Ozbiljno sumnjamo da će glavna tačka u našim prijedlozima, a to je bezuslovni zahtjev da se NATO ne širi na istok, biti gurnuta pod tepih”, rekao je Lavrov.

Lavrovljevi komentari dolaze skoro dvije sedmice nakon što je Moskva javno objavila dva nacrta dokumenata sa listom obećanja koja želi da dobije od SAD-a i NATO-a. Pored obećanja da se blok neće širiti na istok, predloženi sporazumi uključuju i kraj zapadne saradnje sa postsovjetskim zemljama, uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Evrope i povlačenje NATO trupa i projektila iz ruske granica.

Rusija sada čeka pregovore sa Vašingtonom i Briselom o svojim prijedlozima.

“Sačekat ćemo, prije svega, šta će nam Amerikanci ponuditi kao odgovor”, rekao je Lavrov.