Macron doživio poraz! Francuzi mu nisu dali podršku

Zatvorena su bitališta u Francuskoj. Koalicioni blok Ensble Emmanuela Macrona nije osvojio većinu. Izborne projekcije pokazuju da će dobiti najviše mjesta u narednoj Narodnoj skupštini, ali će vjerovatno ostati ispod 289 mjesta potrebnih za apsolutnu većinu, prenosi politički.ba.
Očekuje se da će se novi francuski savez krajnje lijeve strane, lijevog centra i zelenih, poznat kao NUPES, pojaviti kao druga najjača sila na izborima i jeste jedini blok koji dijeli teoretsku šansu za potpunu većinu u parlamentu pored Makronove.  Međutim, anketari vjeruju da je većina NUPES-a malo vjerojatna.

Ipak, njen 70-godišnji lider Jean-Luc Melenchon pozvao je pristalice na Twitteru da “požure sa svojim listićima na glasanje kako bi izabrali većinu poslanika iz NUPES-a”.

Projekcije pokazuju da će konzervativci desnog centra poznati kao Les Republicains potencijalno postati vladari ako Macronov savez jednostavno propusti većinu. Većina predizbornih projekcija sugerira da bi kombinacija ta dva bloka osigurala prilično udobnu većinu.

Liderka krajnje desnice Marine Le Pen također gleda na velike dobitke za svoju stranku Nacionalni skup, koja je imala samo osam mjesta u odlazećem parlamentu.

Projekcije anketara pokazuju da će krajnja desnica vjerovatno doživjeti svoj najveći parlamentarni uspjeh u posljednjih nekoliko decenija – iako još uvijek najvjerovatnije samo kao četvrta po snazi u parlamentu. Nacionalni skup uživa prilično snažnu podršku u većem dijelu zemlje, ali je vrlo rijetko najjača pojedinačna snaga u bilo kojoj pojedinačnoj izbornoj oblasti, što znači da ima tendenciju da osigura manje mjesta nego što bi to mogao podrazumijevati njen ukupni udio glasova.

Le Penova se fokusirala na priliku da “Emanuela Macrona učini predsjednikom manjine” u jednom od svojih posljednjih obraćanja biračima: “Idite, branite se, svi zauzmite svoje mjesto u Narodnoj skupštini, koja mora postati dom naroda: Idite i glasajte!”