Macron i Scholz u Kijevu: Evropa je na vašoj strani, vi ste dio naše porodice

Nakon što su se predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Schoz i premijer Italije Mario Draghi danas u Kijevu sastali sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, državnici su se javnosti obratili na pres konferenciji.

Njemačka se zalaže za pozitivnu odluku o kandidaturi Ukrajine za Evropsku uniju, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz i dodao da Ukrajina “pripada evropskoj porodici”.

“Moje kolege i ja smo došli danas u Kijev sa jasnom porukom. Ukrajina pripada evropskoj porodici država. Jedina prekretnica na onome što će vjerovatno biti dug evropski put, je dodjeljivanje statusa države kandidatkinje za pristupanje EU. Zemlje članice EU će o tome razgovarati u narednih nekoliko dana. Znamo da je potrebna saglasnost svih 27 zemalja EU”, kazao je Scholz.

Njemački kancelar je istakao da sve države kandidatkinje moraju ispuniti kriterije EU u vezi demokratije i ustavnih prava građana.

“Mi Ukrajinu podržavamo i slanjem naoružanja, i to ćemo nastaviti raditi sve dok Ukrajina treba našu pomoć”, kazao je Scholz.

Francuski predsjednik rekao je Volodimiru Zelenskom da Francuska, Italija, Njemačka i Rumunija podržavaju kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU.

“Četiri države podržavaju dodjelu statusa kandidata za članstvo koji bi se Ukrajini ponudio odmah. Taj status bi pratila mapa puta što implicira da će se u obzir uzeti i situacija na zapadnom Balkanu i susjedstvu, posebno u Moldaviji”, kazao je Emmanuel Macron.

Istakao je da je trenutna prehrambena kriza u svijetu direktna posljedica rata kojega je pokrenula Rusija, te pozvao tu državu da “prihvati ponudu UN-a kako bi se organizirao izvoz žita, što podrazumijeva uklanjanje ruske blokade i davanje svih sigurnosnih garancija Ukrajini za izvoz žitarica iz njenih luka”.

“Evropa je na vašoj strani i ostat će tu sve dok je to potrebno, sve do pobjede. Pobjede koja će vratiti mir slobodnoj i nezavisnoj Ukrajini”, dodao je Macron.

Ukrajinski predsjednik kazao je da je najveća snaga u jedinstvu, te da su državni zvaničnici razgovarali o nastavku podrške Ukrajini, posebno u kontekstu ekonomskog jačanja i obnove države nakon rata, te dodatnim sankcijama za Rusiju.