Macron: Rusija ne smije biti ponižena uprkos Putinovoj ‘fundamentalnoj greški’

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena tako da se, kada se borbe okončaju u Ukrajini, diplomatsko rješenje može pronaći, dodajući kako vjeruje da će Pariz igrati posredničku ulogu u okončanju sukoba.

Macron nastoji da održi dijalog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Njegov stav često su kritikovali neki istočni i baltički partneri u Evropi jer smatraju da to podriva napore na vršenju pritiska na Putina da dođe za pregovarački stol.

– Ne smijemo poniziti Rusiju, tako da onoga dana kada se borbe zaustave možemo stvoriti izlaznu rampu kroz diplomatska sredstva – izjavio je Macron intervjuu za regionalne novine objavljenom u subotu.

– Uvjeren sam da će Francuska imati ulogu posredničke sile – kazao je.

Macron redovno razgovara s Putinom od ruske invazije, u okviru napora na dogovaranju prekida vatre i pokretanja kredibilnog pregovaračkog procesa između Kijeva i Moskve.

– Ja mislim, i rekao sam mu to, da je on učinio historijsku i fundamentalnu grešku za svoj narod, za sebe i za historiju – izjavio je Macron, prenosi Reuters.

(FENA)