Mahmutbegović prisustvovala obilježavanju 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima Vrbanje

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović prisustvovala je danas završnom programu manifestacije “Šehidima dova, živima opomena” Vrbanja 2022., kojom je obilježena 29. godišnjica ubistva 45 bošnjačkih civila Vrbanje, te naselja Vrpeć i Crniče.

Potpredsjednica Mahmutbegović je poručila da je dužnost svih nas da govorimo i svjedočimo istinu, “kako se zlo više nikada i nigdje ne bi ponovilo”, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću FBiH.

– Vrbanja nije slučajno nastala, ona je dio etničkog čišćenja i projekta u sklopu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Za nas će ona ostati zabilježena po monstruoznosti, masovnosti i sistemskom ubijanju nedužnih civila od 19 do 80 godina. Zato je naša obaveza da istrajemo i na istini, i na pravdi koja će stići sve one koji su činili zločine. Naša obaveza je da gradimo društvo čiji ideal jeste trajni mir, utemeljen na pravedenosti i jednakosti – naglasila je Mahmutbegović.

Povodom obilježavanja 29. godišnjice stradanja Bošnjaka u naselju Vrbanja kod Bugojna, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović položila je cvijeće i odala počast šehidima na Centralnom gradskom Spomen obilježju u Bugojnu, te na spomen obilježju u Vrbanji, saopćeno je.

(FENA)