Marinković-Lepić: Prilika je da izgradimo status države koja samostalno odlučuje o svojoj sudbini

– Prijetnja ambasadora Ruske Federacije (RF) u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova da BiH, ako uđe u NATO, mora biti spremna na rusku reakciju, zabrinjava, ali ne iznenađuje – smatra Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke (NS) u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako nadalje navodi, “ono što još više zabrinjava, ali i iznenađuje jeste neadekvatna reakcija domaćih vlasti, prije svih Ministarstva vanjskih poslova (MVP) s ministricom Biserom Turković na čelu”.

– Sramotna je činjenica da su na izjavu ambasadora Kalabuhova rezolutnije reagovale pojedine ambasade nego naše MVP. Geopolitički odnosi u svijetu kao nikad do sad traže akciju, a MVP ne radi ni ono što mu je u opisu posla, a kamo li nešto preko toga – navodi Marinković-Lepić, podsjećajući na tri tačke iz opisa dužnosti MVP-a na osnovu kojih ono mora reagovati povodom izjave ruskog ambasadora:

To se, kako pojašnjava, odnosi na predlaganje za utvrđivanja stajališta o pitanjima od interesa za vanjskopolitičke aktivnosti i međunarodni položaj BiH.

– Praćenje stanja i razvoj međunarodnih odnosa BiH s drugim državama, međunarodnim organizacijama i drugim subjektima međunarodnoga prava i međunarodnih odnosa i o tome izvješćuje Parlamentarnu skupštinu BiH, Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH – podsjeća Marinković-Lepić, referirajući se na dužnosti MVP-a BiH.

U istom kontekstu je i “predlaganje Predsjedništvu BiH glede uspostave ili prekida diplomatskih ili konzularnih odnosa s drugim državama”.

– Kao parlamentarka nikakvu informaciju ili analizu od MVP-a BiH nisam dobila i očigledno je da i ono, kao i Kalabuhov, BiH tretira kao objekt međunarodne politike, a ne njenog subjekta, a sada je upravo prilika da izgradimo status države koja samostalno odlučuje o svojoj sudbini u skladu sa željama i potrebama vlastitih građana – poručila je Marinković – Lepić, navodi se u saopćenju.

(FENA)