Maršom mira obilježena 30. godišnjica progona Bošnjaka iz Doboja

Povodom 30 godina od progona Bošnjaka iz Doboja danas je iz Tešnja 70 osoba učestvovalo u maršu mira koji je završen u dobojskoj džamiji Selimiji sa zajedničkim iftarom.

Neformalna grupa građana Putevima spasa i slobode Doboj povodom obilježavanja 30. godišnjice od progona Bošnjaka iz Doboja danas je organizovala marš mira koji je krenuo iz Tešanjke s porukom da se nikada ne smije zaboraviti.

Jedan od organizatora, Edhem Hrnjadović, je kazao da se ovaj datum obilježava 3. maja, ali da su zbog bajramskih praznika odlučili ranije obilježiti ovaj značajni dio historije.

“Godinama baštinimo sjećanja na stradanja i progone Bošnjaka u BiH od Srebrenice, Vlasenice, Bužima, Kotor Varoši i drugih mjesta, a ovaj marš mira je povodom progona Bošnjaka iz Doboja. Očekivali smo da će biti odziva, ali smo iznenađeni da nas je 70 danas bilo u koloni marša mira”, kazao je Hrnjadović za Klix.ba.

Najmlađi učesnici marša mira su šestogodišnji Nadin Muminović i sedmogodišnji Adin Salić, dok je najstariji Sulejman Babić (67 godina).

Marš mira je završen prigodnim zajedničkim iftarom u posljednjem danu mjeseca ramazana u dobojskoj džamiji te predavanjem na temu progona Bošnjaka.