Metastatski karcinom dojke bolest 21 vijeka s kojom se može kvalitetno živjeti

Organizacija “Think pink – zajedno smo jedno” pokrenula je sveobuhvatnu kampanju o metastatskom karcinomu dojke “Vratila sam se živote” koja je promovirana u Gradskoj Vijećnici Sarajevo.

Zvanična pjesma kampanje čiji spot danas premijerno prikazan je obrada antologijske pjesme ‘Vratio sam se živote’, čiji je autor Zlatan Fazlić Fazla, a otpjevao je rahmetli Kemal Monteno. Pjesma se u pilagođenom aranžmanu, koristi kao oficijelna pjesma kampanje. Aranžman je radio muzički producent Dino Šukalo, a izvode je: Nermin Puškar, Marija Šestić, Josip Palameta, Džejla Ramović, Berin Buturović i Magdalena Bogić.

Cilj kampanje je informirati žene o bolesti, ali i ohrabriti da ona ne znači kraj života, te ih osnažiti kako bi se u procesu liječenja čuo njihov glas i potrebe.

Regionalna direktorica organizacije “Think pink – zajedno smo jedno” Nela Hasić kazala je da kampanja “Vratila sam se živote” posvećena temi o kojoj se u prošlosti nije puno razgovaralo. Dok se organizacija “Tnink pink” karcinomom dojke bavi 18. godina.

Hasić je istakla da je sad trenutak da se pokrene akcija i pokrenu razgovori o metastatskom karcinomu dojke koji je najteža dijagnoza koju ljekar može reći pacijentu.

Ona je rekla da ova kampanja nema rok trajanja i da se neće završiti dok se ne olakša put i liječenje žena s karcinomom dojke.

Članica organizacije “Think pink-zajedno smo jedno” i pacijentica koja se liječi od metastatskg karcinoma dojke Amila Kašibović kazala je da je kampanja divna stvar jer su žene koje se bore s bolešću okupljene da razmjene iskustva.

– Imamo još veću korist podizanja svijesti za sve ostale žene i za one koje razmišljaju da je metastatski karcinom nešto s čim se ne može izboriti. Mi smo tu da pokažemo i da pošaljemo poruku da je to bolest koja se može prevazići, s kojom se može kvalitetno živjeti – kazala je Kašibović.

Načelnica Klinike za onkologiju u UKC-a Republike Srpske dr Zdenka Gojković kazala je da je kampanja značajna jer ovakve su kampanje važne.
Gojković je istakla da se svijest žena vremenom širila, da danas žene traže informacije, idu na preglede.

– Kampanje su izvanredna stavar da upozori žene koliko je važno na vrijeme otkriti malignu bolest, koja se ranim otkrivanjem može izliječiti – kazala je Gojković .

Govoreći u kojem periodu života je najčešča učestalost oboljevanja od ove bolesti načelnica Klinike za onkologiju u UKC-a Republike Srpske Zdenka Gojković kazala je da se najveći broj karcinoma dojke otkriva oko menopauze.

-Često se pitaju da li se ta granica pomjera. Da pomjera se. Ali u suštini imamo i žene između 20-te i 30-te godine koje također obole od karcinoma dojke. Samo je ta učestalost, broj oboljelih daleko manja nego u dobi oko menopiuze i kad uđu u menopauzu žene – podvukla je Gojković

Govoreći o ulozi estrogena u oboljevanju Gojković je kazala da ima puno priča o uzlozi ovog hormona, te da je značajan broj tumora karcinoma dojke jeste ovistan od estrogena. Odnosno ima izražene receptore za estrogen i progersteron.

-Samim tim nama ljekarima je to jedna meta. Da možemo ako zaslijepimo te receptore da spriječimo i razvoj tumorskih ćelija. Međutim imamo kontaraverzu. Zašto u periodu menopauze, kada imamo najmanje estrogena imamo najveću pojavnost tumora. Puno je priče o tome. Još uvijek nemamo pravi odgovor na jedno takvo pitanje – navela je Gojković.

Šef Klinike za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Semir Bešlija istakao je da je metastatski karcinom dojke bolest 21. vijeka, te da u prosjeku svaka osma žena oboli od ove bolesti.

-To je postala najčešća maligna bolest u populaciji. Ona je prevazišla karcinom pluća. Ali ono što je dobro je da su rezultati liječenja sve bolji i bolji – isatnuo  je Bešlija.

Inače prema podacima na 100 žena od ove bolesti oboli jedan muškarac.

(FENA)