Michael Murphy u Srebrenici: Negiranje i murali ne mogu promijeniti istinu o genocidu u Srebrenici

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy posjetio je danas Memorijalni centar Srebrenica i poručio da SAD nikad neće zaboraviti genocid.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu je na svome Twitter profilu objavila informaciju o posjeti ambasadora Michael Murphya Memorijalnom centru.

U objavi piše da SAD nikada neće zaboraviti genocid u Srebrenici koji su počinili dijelovi Vojske Republike Srpske pod komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Naglasili su da su Mladić i Karadžić ratni zločinci, a ne heroji i da bilo koja količina negiranja, murala i spomenika ne mogu to promijeniti.

“Krivica za genocid u Srebrenici je individualna i snose je oni koji su počinili ova grozna djela, ali društvo, politički lideri, institucije imaju obavezu da se pozabave nanesenom štetom,” poručio je Murphy.

Prvi korak je priznavanje i prihvatanje činjenica koje su uspostavljene kroz sudske procese i podržane naučnim dokazima, piše u objavi.

Murphy je na svome blogu pozvao da se mlađi naraštaji uče istini, poštuju žrtvu te da se radi na traženju i identifikaciji nestalih kao i traženju osumnjičenih koji su još uvijek na slobodi.