Mijatović: Dodik i Čović u BiH napadaju evropske vrijednosti, slične politike učiniće to i u Briselu

Potpredsjednik SDP -a Vojin Mijatović na svom facebook profilu oglasio je završetak posjete Briselu, gdje je sa stranačkim kolegom Sašom Magazinovićem razgovarao o stanju i BiH sa evropskim parlamentarcima. Tom prilikom je istaknuto da SDP suverena, građanska i nedjeljiva BiH nema alternativu, te da su članstvo u NATO i EU prioreitet.

– Dobili smo i obećanje da će naši prijatelji u Evropskom parlamentu podržati stavove SDP BiH –  istakao je Mijatović.

Danas je održan sastanak i sa Tineke Strik, poslanicom Zelenih iz Holandije u Evropskom parlamentu.

– Bosna i Hercegovina sa svim svojim različitostima je Evropa u malom. Ako nije moguća multietnička i građanska BiH, onda nije moguća ni Evropska unija. Zato naglašavam da predstavnici EU trebaju i u BiH slijediti vrijednosti koje poštuju kod svoje kuće i davati i podržavati isključivo one prijedloge koje bi sutra bili spremni imati u svojoj državi. Sve drugo je izdaja ideje Evropske unije – istakao je Šaša Magazinović.

Prema ocjeni Mijatovića danas je bio sjajan sastanak sa Thijs Reuten, poslanikom SD grupe u Evropskom Parlamentu, što je pokazalo da Bosna i Hercegovina ipak ima više prijatelja u evropskoj politici.

– Jednako pravo svakog građanina u BiH je naš fokus! Fer i pošteni izbori su naš cilj za 2022. – poručio je Mijatović.

Prema njegovim riječima u BiH su napadnute evropske vrijednosti, taj napad predvode politike Dodika i Čovića.

– Sutra će slične politike napasti evropske vrijednosti u Briselu. Evropska unija mora stati iza svojih vrijednosti u BiH, a to je nedjeljiva, jedinstvena i građanska BiH – napisao je Mijatović.

U Briselu je sa delegacijom SDP-a bio i Ahmed Husagić, predsjednik Pokreta za Domovinu.

– Uloga svih nas u narednom periodu mora biti usmjerena ka promociji bosanskih vrijednosti zajedništva i tolerancije. Svaki građanin BiH, bez obzira da li živi u BiH ili izvan zemlje mora doprinijeti zajedničkoj borbi, jer samo zajedno možemo uspeti – poručio je Husagić.