Milanović odlučio glumiti dobrog susjeda: Hvali BiH i zagovara kandidatski status EU

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u posljednjih nekoliko mjeseci svoju politiku posebno fokusira na BiH i svaku priliku koristi da negativno komentariše položaj Hrvata u BiH. Međutim, danas je bio prihvatljiviji susjed nego inače s obzirom na to da je negodovao što BiH nije dobila kandidatski status EU.

Nakon brojnih lobiranja po svijetu da se u BiH postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona onako kako to odgovara Draganu Čoviću, uslovljavanja Finske i Švedske za ulazak u NATO, uvreda BiH i njenom narodu, najave formiranja hrvatske samouprave u BiH i brojnih drugih, u najmanju ruku, političkih nekorektnosti Zorana Milanovića, sada je odlučio prema komšijama biti u nešto naklonjenijem raspoloženju.

Naime, on sada snažno zagovara da BiH dobije kandidatski status EU prije Ukrajine i Moldavije, a kazao je i da će to biti jedna od tema na njegovom sastanku sa finskom premijerkom Sannom Marin. No, računica iz stare narodne poslovice “Ko se o mlijeko opeče i u jogurt puše”, vrlo je jasna – Milanoviću se ne može vjerovati.

On se danas obratio na svečanosti dodjele letačkog znaka vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kadetima 26. naraštaja u kasarni “Pukovnik Mirko Vukušić” i tom prilikom govorio o predstojećoj posjeti.

“Ovo je dobra prilika za ovu priču koja je krenula s Ukrajinom i Moldavijom, da im se da status kandidata. To je jedna nada. Na tome treba još puno raditi da se to dodijeli i Bosni i Hercegovini. O tome se uopće ne govori, kao da ta država ne postoji”, rekao je.

Naglasio je kako se zalaže za to da BiH ima prioritet te da bi se na to trebala fokusirati hrvatska vlast.

“Ja sam za to da se cijeloj BiH da signal da su dobrodošli u EU jer će biti nemoguće objasniti da Ukrajina i Moldavija mogu, a BiH ne. To je uredu, ali Hrvatska ne može dopustiti da se iz tog kruga izostavi BiH. To bi nalikovalo sadizmu. Oni su naši susjedi, zemlja bez tereta, s kojom imamo tisuću kilometara granice. Valjda nas se nešto pita. Očekujem da se i hrvatska Vlada i premijer zauzmu za to”, kazao je.

U prethodnim danima Milanović je nekoliko puta kazao da BiH treba dobiti kandidatski status s obzirom na zeleno svjetlo za Ukrajinu, a EU je pozvao i da spusti standarde kada smo mi u pitanju.