Ministarstvo za privredu BPK nastoji iznaći sredstva za otkup viška poljoprivrednih proizvoda

Ministarstvo za privredu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u roku od mjesec dana trebalo bi iznaći sredstva od 200.000 KM za otkup viška poljoprivrednih proizvoda, što bi, smatraju u ministarstvu, značilo direktnu pomoć i podršku svim poljoprivrednim proizvođačima na području tog kantona.

Resorni ministar Haris Salković mišljenja je da je potrebno na sve načine stimulisati poljoprivrednu proizvodnju posebno u ovoj, godini poskupljenja, ali i usljed nezvjesnosti zbog globalne krize uzrokovane ratom u Ukrajini.

– Kriza na globalnom nivou uticala je da su i na ovom području zasijane nove do sada neobrađivane parcele zemljišta, međutim postoji objektivan strah kod poljoprivrednika da uloženi novac neće uspjeti vratiti kroz prodaju proizvoda pa bi otkup viškova bio garant da njihov trud nije bio uzaludan – ističe Salković.

Pojasnio je da je program predložen u formi nacrta vraćen na doradu te najavio da će ponovo biti kandidovan na jednoj od narednih sjednica.

– Potrebno je da iznađemo neophodna sredstva u iznosu od oko 200.000 KM i moramo sada reagovati prema poljoprivrednicima, jer kasnije će sigurno biti kasno. Planiramo na narednoj sjednici ponovo kandidovati taj program sa određenim izmjenama i nadamo se da će to naići na razumijevanje vlade – napomenuo je on.

Direkcija robnih rezervi BPK zadužena je da Vladi dostavi prijedlog prijema i sigurnog skladištenja poljoprivrednih proizvoda koji će biti predmet otkupa. Direkcija je takođe zadužena da izvrši prijem i skladištenje, kao i distribuciju dizel goriva poljoprivrednim proizvodačima s područja BPK prema spisku utvrđenim Odlukom Vlade.

– Od strane Direkcije robnih rezervi FBiH u naš kanton će, u odnosu na druge, biti isporučena mala količina dizel goriva od 2.100 litara koje će biti dodijeljeno poljopriverdnicima prema površini odnosno prijavljenim zasijanim površinama u prošloj godini, odnosno 50 litara po hektaru zasijane površine – precizirao je ministar privrede BPK Goražde.

(FENA)