Ministri G7 odlučno odbili svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta BiH

Ministri G7 odlučno odbili svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta BiH

Ministri vanjskih poslova zemalja članica G7 odlučno su odbili svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Ministri G7 sastali su se jučer u Londonu gdje su, između ostalog, potvrdili zajedničku posvećenost sigurnosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi šest zemalja zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost.

U zajedničkoj izjavi su istakli da neopravdana špekulacija o promjenama granica po etničkim linijama nije rješenje za izazove s kojima se suočava zapadni Balkan. Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti. Odlučno su odbili svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, navodi Evropska služba za vanjske poslove.

– Pozivamo sve strane u Bosni i Hercegovini da se slože i provedu izborne i ograničene ustavne reforme, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava i blisko sarađuju s OSCE-ovim Uredom za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanskom komisijom s ciljem promicanja demokratizacije zemlje- rekli su izjavi ministri vanjskih poslova zemalja članica G7.
Također su pozdravili kandidaturu Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

(FENA)