Ministrica Turković primila izaslanstvo Velike narodne skupštine Republike Turske

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je u posjet izaslanstvo Velike narodne skupštine Republike Turske, koje je predvodio predsjedatelj Komiteta za vanjske poslove Akif Çağatay Kiliç i na početku sastanka zahvalila prijateljskoj Republici Turskoj za sve što je učinila za BiH od poslijeratne obnove do pomoći tokom pandemije COVID-19, u ekonomskom, društvenom i svakom drugom smislu.

Naglasila je posebne i bliske veze koje BiH ima s Turskom, kao i odlične bilateralne odnose.

– Govoreći o ekonomskim pitanjima, ministrica je istaknula da dvije države imaju potpisane mnoge važne sporazume koji pokrivaju tu oblast i da bi nadalje trebalo raditi na povećanju turskih investicija u industriju u BiH što bi, kako je istaknula, bio veliki doprinos unaprjeđenju veza između dvije države. Razgovarano je i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH – navodi se.

Predsjedatelj Komiteta za vanjske poslove Velike narodne skupštine Republike Turske Akif Çağatay Kiliç zahvalio je ministrici za detaljne informacije o posljednjim događajima u BiH. Ponovio je potporu svoje države Bosni i Hercegovini, podsjećajući i na povijesne i kulturološke veze dvije države.

– Osim članova Velike narodne skupštine Republike Turske – Mustafe Canveya, Niyazi Güneşa, Kamila Aydina i Aydına Adnana Sezgina, sastanku je nazočio i veleposlanik Republike Turske u BiH Sadık Babür Girgin, a s bh. strane i pomoćnik ministrice p.o. Ljubo Grković – saopćeno je iz Ministarsva vanjskih poslova BiH.

(FENA)