Mladi Goražda poslali univerzalnu poruku ‘Da rata ne bude’

Više od 250 djece Goražda, iz parka njihovih ubijenih vršnjaka danas je u svijet poslalo univerzalnu poruku “Da rata ne bude”, pjevajući punih 150 minuta refren istoimene pjesme. Performans u organizaciji Osnovne muzičke škole “Avdo Smailović”, čiji je orkestar pratio učesnike, okupio je djecu iz svih osnovnih i srednjih škola s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i goraždanskih vrtića.

Podržali su ih i brojni građani Goražda u kojima su i događaj i sama poruka, pobudili posebne emocije, vraćajući ih u devedesete godine prošlog stoljeća, kada su i sami bili sudionici rata i strahota koje on nosi. Mnogi nisu krili ni suze.

– Prvih pola sata sam samo plakala jer na ovom spomeniku ubijene djece je i ime moje drugarice koja je godinu bila mlađa od mene, a koja je poginula 1995. godine od granate. Moja djeca sad pjevaju ove pjesme koje smo mi pjevali i ne mogu da shvatim svijet. Mislim da smo pali kao ljudi, kao civilizacija u svakom smislu, jer su nova djeca povrijeđena u svijetu, apsolutno nebitno da li govorim o Jemenu, Afganistanu, Siriji, Palestini ili Ukrajini, sve su to djeca i tuga je da opet pjevamo “Da rata ne bude” i strepimo od novih ratova i granata – kazala je jedna od okupljenih građanki, Amela Džafović – Kešan.

Senada Aleta također potvrđuje da pjesma s univerzalnom porukom mira izaziva posebne emocije tuge, jer je i sama preživjela rat.

– U danima kada nas opet plaše lude glave s idejama o ratu, iz Goražda šaljemo pregršt ljubavi s jedinstvenom porukom da je rat zlo koje uništava sve. Djeca grada Goražda poručuju da se svijet odraslih treba mijenjati i da im dječiji osmijeh mora biti najbitniji, kao i njihovo sretno djetinjstvo, jer ništa na svijetu nije vrijedno nijedne suze djeteta. Teško je sakriti suze dok dijete poručuje “da rata ne bude”. Oni trebaju da sanjaju o velikim ljubavima, igrama, da maštaju o tome šta će postati – kazala je Aleta.

Jedinstven događaj u trajanju od 150 minuta simbolizira toliko ubijene djece u Goraždu tokom agresije na BiH.

– Mi jako dobro znamo koliko je svaki život važan i, iz malog grada ali velikog heroja, šaljemo ovu jedinstvenu  poruku na sve strane svijeta – kazao je direktor OMŠ “Avdo Smailović”, Muhidin Obuća.

(FENA)