Mladi iz 14 političkih stranaka ujedinjeni poslali simboličnu poruku svijetu za mir

Polaznici ALPI programa Internacionalnog Republikanskog Instituta – IRI jučer su simbolično obilježili 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom poslavši poruku mira iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na ideologije koje zastupaju, ujedinili su se u sjećanju na hrabre ljude koji su srušili najveće zlo i suprotstavili se najvećoj prijetnji po slobodi i dostojanstvu čovjeka – nacizmu i fašizmu.

Istaknuto je da je suvišno govoriti koliko je jučerašnji dan za historiju Evrope i same građanke i građane važan, te da je dovoljno spomenuti logore Aušvic, Jasenovac i Dahau.

– Svaka nevino stradala žrtva, svaki ugašeni život na najstrašniji i najsuroviji način pokazuje da jedna riječ nema cijenu – mir. Sveta obaveza svih nas, kao potomaka heroja koji su na fašističke tenkove skakali goloruki, jeste da se u Evropi nikada više ne posije sjeme mržnje – poručili su.

Također, navedeno je da je sloboda ljepota ljubavi prema svome i poštovanja drugog i drugačijeg.

– Volimo se i poštujmo međusobno, to je najveća tekovina jučerašnjeg praznika. Neka u našim srcima gori vječna vatra mira, tolerancije i razumijevanja. Sretan Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom – poruka je mladih predstavnika stranaka, saopćeno je iz ALPI programa.

(FENA)