Morawiecki: Zamrznuta imovina Rusije treba se koristiti za obnovu Ukrajine

Fond za obnovu Ukrajine trebao bi biti stvoren na temelju imovine ruske vlade i oligarha zamrznutih na Zapadu, izjavio je poljski premijer Mateus Morawiecki tokom zajedničke konferencije za novinare s premijerima Ukrajine i Litvanije, Denis Šmihal i Ingrida Šimonitė nakon Samita Lublinskog trougla (Ukrajina, Poljska i Litvanija).

– Ova nada (za obnovu infrastrukture Ukrajine) trebala bi se temeljiti na velikom fondu izgrađenom na temelju zamrznute i zaplijenjene ruske imovine. Ova imovina akumulirana je na krvi nevinih ljudi. Trebala bi poslužiti za obnovu suverene i nezavisne Ukrajine”, rekao je Morawiecki, prenosi Ukrinform.

Naglasio je da će Poljska zajedno s Litvanijom pružiti političku i diplomatsku podršku Ukrajini.

– Uvjeren sam da će zahvaljujući tim akcijama biti zaštićena ukrajinska nezavisnost, a s njom i sigurnost Litvanije, Poljske i svih evropskih zemalja. Rusija je veoma jaka, stoga moramo odlučno odbiti barbarske akcije ruske države – rekao je poljski premijer.

Morawiecki je napomenuo da Rusija sada “neselektivno udara i brutalno uništava ne samo vojnu infrastrukturu nego i civile, ubija djecu, žene, bombardira klinike, rodilišta, kao u Mariupolju, uništavajući normalne živote miliona ljudi.”

Uvjeravao je da Poljska sve te informacije prosljeđuje drugim evropskim prijestolnicama kako nitko ne bi “zaspao savjest i pokušao se vratiti takozvanim poslovima kao i obično”.

Prema njegovim riječima, Rusija nastoji uništiti humanitarne napore Poljske, Litvanije i drugih evropskih naroda raketnim udarom na Međunarodni centar za održavanje mira i sigurnosti u regiji Lavov u blizini granice s Poljskom.

Morawiecki je istaknuo da bi Rusiji trebalo uvesti još više sankcija, što bi jako pogodilo Kremlj. Prema njegovim riječima, nakon što je Rusija započela agresiju na Ukrajinu, Moskvi su uvedena tri paketa sankcija, ali to još uvijek nije dovoljno.

– Radimo na drugom paketu. Zabrinuti smo što sankcije još nisu uvedene svim oligarsima koji sarađuju s Putinom. Pregovaramo o prekidu saradnje s Rusijom na mnogim platformama, zapravo na svim mogućim platformama, sa zapadnim svijetom – rekao je poljski premijer.

Samit Lublinskog trougla na razini premijera održan je u mješovitom formatu: premijeri Poljske i Litvanije sastali su se u Varšavi, dok im se iz Kijeva putem interneta pridružio i ukrajinski premijer.

(FENA)