Mostarske škole obilježile Dan državnosti BiH

Dramskim muzičko-plesnim performansom “Jedna si jedina, Bosna i Hercegovina” osnovne i srednje škole Grada Mostara obilježile su u srijedu navečer Dan državnosti BiH.

Svečanost je održana u Narodnom pozorištu, a u njoj su učestvovale 22 osnovne i srednje škole Mostara, Centar “Los Rosales” i Muzička škola I. i II. stupnja.

– Svi večeras učestvuju u jednoj prekrasnoj pozitivnoj priči i jako je lijepo vidjeti toliko mladosti, toliko kreativnosti koje posvećuju svojoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Djeca će pokazati tu svoju ljubav, svoja visoka umijeća kroz stihove, ples i muziku i mislim da će poslati jednu ovako lijepu priču o Mostaru i BiH, zajedništvu, pozitivizmu i unapređenju našeg života i suživota – kazala je uoči svečanosti direktorica Četvrte osnovne škole Mostar Seada Kuštrić.

Ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović naglasio je kako je čast i Ministarstvu i njemu kao ministru što su osnovne i srednje škole Mostara organizirale ovakav jedan program koji će prezentirati u povodu Dana državnosti BiH.

– Naša domovina BiH zaslužuje da se redovno obilježavaju i podržavaju svi oni značajni datumi koji utiču na svijest naše djece kako bi ona i u budućnosti čuvala tradiciju BiH kao države svih njenih naroda – poručio je ministar.

Mladi violinista Antonio Šarić, koji je jedan od učesnika programa, izrazio je nadu kako će se njegova numera na violini svidjeti mnogobrojnoj publici.

– Večeras ću svirati treći stavak Vivaldijevog ljeta. Pripremam to otprilike od početka ljeta, trudio sam se i nadam se da će vam se svidjeti – poručio je.

(FENA)