Može li proći inicijativa da se uvedu psihološki testovi za obavljanje javnih funkcija u BiH

Šef kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) Saša Magazinović uputio je inicijativu da se zvaničnicima u institucijama BiH uvede obavezan ljekarski pregled.

Razmatranje ove inicijative predviđeno je za 14. decembra kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Ovom inicijativom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od tri mjeseca u parlamentarnu proceduru dostavi zakonsko rješenje kojim se uvodi obavezan ljekarski pregled za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama Bosne i Hercegovine koji podrazumijeva posebno testiranje mentalno-psihološke sposobnosti za obavljanje javnih funkcija, kao i testiranje na psihoaktivne supstance.

“Budući da se radi o izuzetno odgovornim javnim funkcijama značajnim za širu društvenu zajednicu, pa i državu u cjelini, smatram da osobe na najodgovornijim pozicijama trebaju biti u svakom smislu, pa i zdravstvenom, sposobne da ih obavljaju”, naveo je ranije Magazinović.

Podsjetio je i da zakonodavstvo u BiH obavezuje državne službenike i namještenike da, pri zasnivanju radnog odnosa, izvrše ljekarski pregled.

No, takva zakonska obaveza ne postoji za osobe koje obnašaju najviše javne funkcije, pa tako ministri, njihovi zamjenici, zastupnici i mnogi drugi nisu prošli ni osnovne ljekarske preglede.